Gebruiken & omgangsvormen

Als je in China bent, doe dan zoals de Chinezen doen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in een cultuur zo afwijkend van de onze zijn er tal van gebruiken en omgangsvormen die wij in eerste instantie erg vreemd of in sommige gevallen zelfs zeer wonderlijk zullen vinden. Om je goed voor te bereiden vind je in dit artikel daarom een overzicht van de gebruiken waar je als toerist zoal tegenaan zult lopen.

Begroetingen

Leer je in China een Chinees kennen, bijvoorbeeld iemand van het hotel of een gids, dan zal het je al snel opvallen dat tijdens een begroeting nauwelijks gevraagd wordt hoe het met je gaat. In plaats daarvan krijg je juist vragen waar je naar toe gaat en of je al gegeten hebt. Dit betekent niet dat ze je willen vergezellen of willen uitnodigen voor een etentje, maar het zijn de twee standaard vragen die Chinezen elkaar bij een begroeting stellen. Of je nu wel of niet gegeten hebt maakt vervolgens niet zoveel uit. Wil je dus doen zoals de Chinezen doen, vraag ze bij een ontmoeting dan of ze al gegeten hebben!

Respect voor ouderen

Waar de meeste Chinezen het geen probleem vinden voor te dringen of iemand aan de kant te duwen, wordt het een ander verhaal als het een ouder iemand betreft. We hebben het dan over mensen van ruim boven de zestig. Hen je zitplaats aanbieden of helpen oversteken wordt bijna van je verwacht in China. Let er wel op dat als je bijvoorbeeld in de bus of metro een ouder iemand je zitplaats aanbiedt, deze in eerste instantie zal weigeren. Je wordt daarna geacht nogmaals nadrukkelijk te vragen of ze willen zitten, zodat beide partijen de gelegenheid hebben gehad voldoende beleefd te zijn.

Tafelmanieren

Soms komt het echter voor dat je wel uitgenodigd wordt samen te eten. Nu zal voor veel toeristen het eten met stokjes waarschijnlijk het lastigste van het hele avontuur zijn, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden. Zo krijg je in een Chinees restaurant namelijk niet alles op een apart bord voor jezelf, maar staan er een aantal grotere borden op tafel met daarop de gerechten terwijl je zelf een leeg klein bordje hebt. De bedoeling is dat iedereen van de grotere borden pakt wat hij wil en dit eerst op zijn kleinere bordje legt. In sommige gevallen zal de gastheer dit met met speciaal hiervoor bedoelde eetstokjes voor je doen.

Verder is het in China ook vrij onbeleefd te zeggen dat je iets niet lekker vindt, omdat dan al snel gedacht wordt dat je van mening bent dat de gastheer zelf geen goede smaak heeft. Beter kun je van alles zeggen dat je het lekker vindt, ook als dit niet het geval is. Tenslotte wat het betalen van de rekening betreft, het is erg beleefd zelf eerst een aantal keren aan te bieden de rekening op je te nemen, maar uiteindelijk hoor je de gastheer te laten betalen.

Persoonlijke ruimte

Waar veel bezoekers van China verder het meest aan moeten wennen zijn de Chinese opvattingen over persoonlijke ruimte. Waar wij in Nederland een afstand van minimaal een armlengte het meest prettig vinden, is in China deze afstand plotseling gereduceerd tot enkele centimeters. Kijk dus niet vreemd op als een Chinees die met je spreekt wel heel erg dichtbij gaat staan. Ook in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, drukke winkelcentra, toeristische attracties of andere plaatsen waar veel mensen komen, zul je merken dat er voortdurend Chinezen tegen je aan zullen lopen of je zonder wat te zeggen opzij drukken. In onze ogen kan dit nogal onbeleefd overkomen, dus wees je ervan bewust dat dit in de ogen van de meeste Chinezen doodnormaal gedrag is.

Deel dit artikel :