Chinees geld: munten en biljetten

Mao Zedong portrait on beige China 1 yuan 1999 Banknote in good condition

De officiële valuta van China is de renminbi (人民币 / rénmínbì), wat vaak afgekort wordt tot RMB met ¥ als valutateken. Daarnaast wordt in internationale situaties ook wel de afkorting CNY gebruikt, wat staat voor Chinese yuan. De valuta is namelijk de renminbi, terwijl de munteenheid de yuan (元 / yuán) is. In de winkels zul je vaker het 元-teken dan het ¥-teken aantreffen op de etiketten. Eén yuan is onderverdeeld in tien jiao (角 / jiǎo) en één jiao is weer onderverdeeld in tien fen (分 / fēn). Overigens wordt door Chinezen zelf vaak gesproken over kuai (块 / kuài) en mao (毛 / máo) in plaats van yuan en jiao.




Hieronder zie je van links naar rechts eerst de drie meest gebruikte muntstukken in China, namelijk 1 yuan, 5 jiao en 1 jiao. Deze drie maken deel uit van de vijfde serie munten die in 1999 in China geïntroduceerd werd. Helemaal rechts zie je voor de volledigheid 1 fen die echter steeds minder gebruikt en tegenwoordig ook niet meer geslagen wordt. Ook zijn er nog zeldzamere 2 fen en 5 fen versies. Alleen in sommige supermarkten krijg je soms nog fens terug als wisselgeld. Nog even voor de duidelijkheid, 1 yuan is gelijk aan 10 jiao en aan 100 fen. De 1 yuan, 5 jiao en 1 jiao munten hebben bovenaan allemaal 中国人民银行 (Zhōngguó Rénmín Yínháng), staan, wat Volksbank van China betekent. Tevens staat de hoeveelheid aangegeven in cijfers en links daarvan de hoeveelheid in Pinyin, dat is Chinees in het Latijnse schrift, samen met de eenheid, namelijk yuan en jiao. Aan de rechterkant van het cijfer staat de eenheid nogmaals in Chinese tekens, 元 en 角. Het muntstuk van 5 jiao is koperkleurig en daardoor eenvoudig te herkennen. Het muntstuk van 1 fen heeft behalve het cijfer ook nog in speciale Chinese karakters voor het bankwezen de hoeveelheid en de eenheid afgebeeld.

Chinese munten van 1 yuan, 5 jiao, 1 jiao en 1 fen op een rij, muntzijde

Chinese munten van 1 yuan, 5 jiao, 1 jiao en 1 fen op een rij

Op de keerzijde van de huidige munten staan bloemen, te weten een chrysanthemum, lotus en orchidee. Verder staat bovenaan in Pinyin Zhongguo Renmin Yinhang , Volksbank van China. De 1 fen munt heeft hetzelfde opschrift, maar dan in het Chinees.

verschillende soorten 1 jiao munten

Tenslotte nog een oudere maar nog steeds veel voorkomende versie van de 1 jiao munt, de derde munt in de voorgaande foto’s. Deze heeft dezelfde opschriften dan de nieuwere versie, maar dan op andere plaatsen op de munt. Verder is de munt groter, maar minder zwaar.

Chinese bankbiljetten

Naast muntstukken kent men in China uiteraard ook bankbiljetten. De huidige biljetten komen sinds de vijfde en meest recente serie vanaf 1999 in eenheden van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Chinese yuan. Daarvoor, tijdens de jaren 1980 en 1990, waren ook biljetten van 1, 2 en 5 jiao en van 2 yuan beschikbaar, en heel soms kun je deze nog aantreffen.

100 yuan

bankbiljet van 100 Chinese yuan

bankbiljet van 100 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Van de huidige Chinese bankbiljetten staat Mao Zedong altijd samen met een bloem op één kant, terwijl op de andere kant een afbeelding van een bekende plaats in China te zien is. Op het briefje van 100 is Mao te bezichtigen samen met een Japanse Abrikoos, en aan de andere kant de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Verder staat aan de Mao-kant de hoeveelheid geld in zowel cijfers, in braille en in speciale Chinese karakters die enkel voor bankzaken gebruikt worden. Onder Mao staat zijn naam in het Chinees samen met zijn geboorte- en sterftejaar: 毛泽东 1893-1976. Tenslotte staan linksboven nog het Nationale Embleem van de Volksrepubliek China en bovenaan in het Chinees 中国人民银行 (Zhōngguó Rénmín Yínháng), oftewel de Volksbank van China. Aan de andere kant staat de Volksbank van China vervolgens in Pinyin en in het Mongools, Tibetaans, Oeigoers en in het Zhuang. Pinyin is de transliteratie van het Mandarijn in het Latijnse schrift, de overige vier zijn talen van Chinese minderheden.

50 yuan

bankbiljet van 50 Chinese yuan

bankbiljet van 50 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Het briefje van 50 laat Mao Zedong samen met een chrysanthemum zien, terwijl op de andere kant het Potala-paleis in Lhasa, Tibet afgebeeld staat. Voor de rest is de afgedrukte tekst dezelfde als op het briefje van 100 en de andere biljetten.

20 yuan

bankbiljet van 20 Chinese yuan

bankbiljet van 20 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Op het briefje van 20 is Mao Zedong te zien met een lotus. De andere kant laat de beroemde kartsbergen van Guilin in het zuiden van China zien.

10 yuan

bankbiljet van 10 Chinese yuan

bankbiljet van 10 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Mao staat samen met een roos op het briefje van 10. Het landschap van de Drie Kloven in China’s langste rivier de Yangzijiang staat op de andere zijde.

5 yuan

bankbiljet van 5 Chinese yuan

bankbiljet van 5 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Mao poseert samen met een narcis op het biljet van 5 yuan, terwijl de andere kant Taishan laat zien, de in het taoïsme meest heilige berg van China.

1 yuan

bankbiljet van 1 Chinese yuan

bankbiljet van 1 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Op het briefje van 1 Chinese yuan tenslotte staat Mao samen met een Orchidee en is het beroemde Westelijke Meer in Hangzhou aan de andere zijde te bezichtigen.

Op de foto’s hierboven is het niet goed te zien, maar de bankbiljetten verschillen in grootte. Des te meer het biljet waard, des te groter het is. Op de foto hieronder heb ik alle briefjes onder elkaar gelegd zodat goed te zien is hoe de biljetten zich tot elkaar verhouden.

bankbiljet van 1 Chinese yuan, de Mao Zedong-kant

Chinees geld opnemen in Nederland

Het is altijd handig om te zorgen dat je al wat Yuan in je portemonnaie hebt zitten als je in China aankomt. Dan hoef je op het vliegveld niet direct opzoek naar een geldautomaat. Tussen de 700 en de 1000 Yuan zou meer dan genoeg moeten zijn om in ieder geval vanaf het vliegveld naar je hotel te kunnen reizen. Klik hier om eenvoudig Chinese yuan te bestellen bij GWK Travelex

Deel dit artikel :