Airbnb in China

Airbnb, waarbij je een kamer of vaak zelfs een volledig appartement van een particulier huurt, is een leuke manier China van een andere kant te zien. Je brengt je vakantie namelijk door in een echte Chinese woonwijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten met betrekking tot Airbnb in China. We vertellen je er hieronder meer over.

Hoe zit het met je visumaanvraag?

Normaal gesproken overhandig je bij het aanvragen van een toeristenvisum voor China een overzicht van je hotelreserveringen. Bij Airbnb is dit niet mogelijk, want het gaat om particuliere verhuurders. In plaats een hotelreservering wil de Chinese overheid daarom een uitnodigingsbrief en een kopie van de Chinese ID-kaart van de verhuurder zien. Deze overhandig je dan samen met de andere documenten voor de aanvraag van je visum.

De praktijk kan lastiger zijn. Soms wil de verhuurder niet meewerken en lukt het niet een uitnodigingsbrief bij de visumaanvraag in te leveren. Je kunt dit probleem omzeilen door alsnog een hotel te reserveren. Een uitdraai van deze reservering lever je dan in voor de visumaanvraag. Nadat je je visum in handen hebt annuleer je het hotel weer. Het is niet verplicht te overnachten in de hotels die je met de visumaanvraag mee stuurde en je zult hierdoor niet in de problemen raken. Je mag als toerist in China je vakantieplannen gewoon aanpassen.

Registreren bij de plaatselijke politie

Op papier een tweede struikelblok is dat je je als buitenlander in China verplicht binnen 24 uur bij de plaatselijke politie moet registreren. Dit dien je te doen in iedere stad waar je verblijft. Verblijf je in een hotel, dan wordt dit voor je geregeld zonder dat je hier als gast iets van merkt. Overnacht je in het appartement van een particulier, zoals dus bij Airbnb het geval is, dan zul je zelf naar het politiebureau moeten om een paar formulieren in te vullen.

Een goede verhuurder zal dit zelf aangeven en na aankomst samen met je naar het juiste politiebureau gaan. Ook zul je eigenaars tegenkomen die niet willen meewerken. Het kan zijn dat ze geen ervaring hebben met buitenlandse gasten, het teveel moeite vinden of illegaal hun appartement verhuren.

Nu raden we je op Bezoek China aan je aan de Chinese wet te houden, maar het is goed om te weten dat de verplichte registratie in China nauwelijks gecontroleerd wordt. Als de verhuurder je niet wil helpen met de registratie, dan is de kans dat je als toerist beboet wordt zo goed als verwaarloosbaar. Vergelijk het met verkeersregels die in China ook nauwelijks nageleefd worden. Bedenk wel dat het altijd je eigen verantwoording is en dat de boete kan oplopen tot wel 500 yuan.

Conclusie

De uitnodigingsbrief en het registreren bij de plaatselijke politie maken het gebruik van Airbnb in China dus anders  dan in de rest van de wereld. Vind je deze extra moeite geen probleem? Dan is Airbnb een leuke manier het leven in China eens op een echt Chinese manier mee te maken!

Deel dit artikel :