Liulichang

Antiques in Beijing Store Window, Beijing, China

Liulichang is een honderden jaren oud straatje midden in de hutongs, waar kunst, antiek, ambachtswerken en vele andere curiosa te koop zijn in kleine winkeltjes. Ideaal voor mensen die graag souvenirs mee het vliegtuig in willen nemen dus.

Chinees: 琉璃厂 / Liúlíchǎng Engels: Liulichang Culture Street

Oriëntatie

In feite is Liulichang niets meer dan een straat, onderverdeeld in een westelijk deel (琉璃厂西街 / Liúlíchǎng Xījiē) en een oostelijk deel (琉璃厂东街 / Liúlíchǎng Dōngjiē). In totaal is het deel met de winkeltjes ongeveer een kilometer lang, dus alles is vrij gemakkelijk te aflopen.

Openingstijden

Aangezien Liulichang een openbare straat is kent het geen openingstijden, maar de winkeltjes en tentoonstellingen aan de straat kennen die uiteraard wel. De meeste zijn ’s ochtends en ’s middags geopend, dus het is aan te raden Liulichang overdag te bezoeken. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je van souvenirs houdt, maar voor de meeste mensen is een tijdsbestek van anderhalf uur wel genoeg.

Hoe te bereiken

Liulichang is vrij eenvoudig te bereiken. Je kunt de metro nemen naar station Hepingmen op lijn 2, waar je vervolgens uitgang C2 of D2 neemt. Loop dan een meter of 20 tot Nanxinhuajie (南新华街) waar je vervolgens linksaf (vanaf uitgang C2) of rechtsaf (vanaf uitgang D2) slaat en de straat een minuut of vijf volgt totdat je bij Liulichang aankomt.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Liulichang zijn eigenlijk de dingen die in de in de winkeltjes zelf te koop is. Dit zijn doorgaans antieken, schilderijen, kalligrafie, potten, beeldjes, maar ook bijvoorbeeld muziekinstrumenten en boeken. Elke winkel heeft weer iets anders, maar houdt wel in het achterhoofd dat veel van de antieken in werkelijkheid nagemaakt zijn. Behalve winkeltjes zijn er ook nog enkele tentoonstellingen door de straat verspreid. Het beste is gewoon rond te lopen en te bekijken wat je interessant vindt. Erg bekend is Rongbaozhai, een winkel die al bijna 300 jaar bestaat en waar schilderijen, kalligrafische kunst en vooral veel reproducties te verkrijgen zijn. Vergeet overigens niet dat de prijzen die ze in Liulichang veel hoger zijn dan je er voor hoeft te geven. Er wordt van je verwacht, zoals op zoveel plaatsen in China, dat je flink onderhandelt om zo je souvenirs voor slechts een fractie van de prijs mee te krijgen.

Het kan echter ook geen kwaad de straat eens te verlaten, want je komt al gauw in best gezellige hutongs terecht. Je zult hier veel mensen die gewoon hun alledaagse leven leiden aantreffen. Als je in het oostelijke deel doorloopt, zul je na ongeveer een kwartier lopen uitkomen op Qianmendajie (前门大街), een in de afgelopen jaren volledig in oude stijl gerestaureerde winkelstraat, waaraan een bezoek goed met Liulichang te combineren is.

Geschiedenis

Hoewel Liulichang al eeuwenlang bekend staat als een straat waar boeken, antieken en andere curiosa te koop zijn, ontleent het zijn naam aan werkplaats voor geglazuurde tegels die hier tijdens de Yuan-dynastie (1271-1368) gebouwd werd. Vanuit hier werden veel tegels voor de paleizen, tempels maar ook voor de huizen van rijke Chinezen in heel Beijing gemaakt. Het was pas veel later, tijdens de vroege Qing-dynastie (1644-1911) dat er naast deze werkplaats, waar tegenwoordig niets meer van over is, een bazaar vormde waar boeken verkocht werden. Al gauw ontstonden er winkeltjes waar onder andere kopieën werden gemaakt, als wel als schilderijen en kalligrafische werken. Tevens was het de plaats in Beijing om je kwasten, pennen, papier en stempels te kopen. Aan het begin van de twintigste eeuw raakte de straat echter in verval, totdat het een kleine dertig jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen als een toeristische straat met souvenirs en kunstwerken.

Deel dit artikel :

 
Bezienswaardigheden
Praktisch
Booking.com

Beste hotels Beijing

Bezienswaardigheden

Als er een bezienswaardigheid in China is die tot de verbeelding spreekt dan is het wel de Chinese Muur.

 Iedereen heeft wel eens gehoord van de meer dan 6000 kilometer lange muur die de Chinezen bouwden om allerlei wilde volkeren buiten te houden.