Voorbeeldreis de Zijderoute

man on horseback riding through valley with lake in the distance, Song kul, Kyrgyzstan.

De Zijderoute is de benaming voor eigenlijk een groot aantal verschillende routes waarlangs Chinese zijde in het verre verleden zijn weg vond naar Europa. Vandaag de dag zijn deze routes nog altijd erg populair bij avontuurlijke reizigers. Voor hen die graag in de voetsporen van Marco Polo willen treden hebben we daarom een reis samengesteld die het Chinese deel van deze Zijderoute volgt.

Houd er rekening mee dat deze reis niet voor beginners is. Je legt namelijk enorme afstanden af door delen van China die nauwelijks ingesteld zijn op toeristen. Schrikt dit je niet af, dan zul je echter de reis van je leven maken. Hieronder hebben we per bestemming telkens een indicatie van het aantal dagen dat je er kunt doorbrengen vermeld. Deze zijn met opzet wat ruimer om ook plaats te bieden aan de lange uren in de trein. De prijzen voor de trein zijn tenslotte voor een zogeheten soft sleeper.

terracotta leger xian

Start van de zijderoute: Xi’an (西安) – 4 dagen

Deze route begint in Xi’an. Deze stad is vanuit Beijing makkelijk per vliegtuig en trein te bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om een ticket Amsterdam – Xi’an te kopen, je zult dan meestal wel een tussenstop in Beijing maken. Xi’an is welbekend door het wereldberoemde Terracottaleger, maar de stad kent ook genoeg andere bezienswaardigheden. Ten tijde van de Zijderoute stond het bekend als Chang’an en was het een van de grootste steden ter wereld.

Lanzhou (兰州) – 3 dagen

Trein vanaf Xi’an: 6,5 tot 9 uur / 676 km / 263 yuan

Lanzhou, de hoofdstad van de provincie Gansu, is een langgerekte stad in een nauwe vallei. Het maakt onderdeel uit van de route omdat de treinen richting het verre westen van China allemaal hier beginnen, maar toch zijn er ook enkele leuke bezienswaardigheden. Vooral de berg Wuquanshan met meerdere tempels is de moeite meer dan waard.

Great Wall of China

Jiayuguan (嘉峪关) – 3 dagen

Trein vanaf Lanzhou: 7 tot 10 uur / 770 km / 285 yuan

Voorbij Lanzhou begint de reis eigenlijk pas echt. Met de reusachtige bergen van het Tibetaans Hoogland aan je ene en de onmetelijke vlaktes van de Gobi aan je andere kant bereik je zo Jiayuguan. Deze stad vormde in het verleden het westelijke uiteinde van de Chinese Muur. Vandaag de dag vind je er nog altijd een enorm fort dat door de zandstenen kleur uitstekend opgaat in het omringende landschap.

Dunhuang (敦煌) – 4 dagen

Trein vanaf Jiayuguan: 5 uur / 363 km / 158,5 yuan

Dunhuang ligt iets verder dan Jiayuguan, maar nog altijd in de provincie Gansu. Het is een leuke plaats waar veel te doen en te zien is. Je kunt er bijvoorbeeld kameelrijden of surfen op de zandduinen van de woestijn. Ook vind je er enkele bijna tweeduizend jaar oude wachttorens en de op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staande Mogao-grotten. De nachtmarkt mag tenslotte eveneens niet gemist worden!

Let er op dat er geen rechtstreekse trein vanuit Dunhuang naar de volgende bestemming Turpan gaat. Je zult eerst een bus of taxi naar Liuyuan moeten nemen dat net iets meer dan 100 kilometer naar het noorden ligt.

Turpan (吐鲁番) – 4 dagen

Trein vanaf Dunhuang: 7 tot 10 uur / 736 km / 275 yuan

Turpan is een bijzonder fascinerende stad in een vruchtbare oase. Het is ook de eerste bestemming op de route die in de autonome regio Xinjiang ligt. Je vind er talloze toeristische trekpleisters. Denk bijvoorbeeld aan de overblijfselen van vergane steden aan de Zijderoute, een antiek ondergronds irrigatiesysteem, de grootste minaret van China en de duizend Boeddhagrotten van Bezeklik. Een uitstapje naar de Kumtag-woestijn die we al vermeldden in onze top 10 Nationale Parken van China mag ook niet ontbreken.

Kuqa (库车) – 3 dagen

Trein vanaf Turpan: 12 tot 14 uur / 740 km / 275 yuan

De volgende stop na Turpan is Kuqa, eens het centrum van een groot koninkrijk aan de noordzijde van het Tarimbekken. De stad is onderverdeeld in een Chinees deel en een Oeigoers deel. Behalve een oude moskee en enkele grotten in de buurt, is Kuqa ook prima geschikt voor een uitstapje naar de met sneeuw bedekte toppen van het Tianshan-gebergte.

Kashgar (喀什) – 4 dagen

Trein vanaf Kuche: 9 tot 11 uur / 705 km / 275 yuan

Kashgar aan het westelijke uiteinde van het Tarimbekken is tenslotte ook het eindpunt van het Chinese deel van de Zijderoute. Dit is de stad van de grote bazaars, moskeeën en graftombes. Ook vind je hier prachtige en bijna duizend jaar oude architectuur, hoewel de Chinese overheid deze sinds 2009 in versneld tempo vervangt door snelwegen en appartementen. Desondanks kun je eenvoudig enkele dagen doorbrengen in deze voornamelijk door Oeigoeren bewoonde stad.

Vanuit Kashgar (Kāshí) kun je tenslotte een vlucht nemen naar Beijing of Shanghai, om van daaruit terug te vliegen naar Nederland.

Reizen en bouwstenen zijderoute

als je na het lezen van deze voorbeeldreis je reis toch liever laat organiseren door een reisorganisatie dan is er meer dan genoeg keus. Bij Riksja Travel kun je kiezen voor een compete reis langs de zijderoute. Heb je liever wat meer vrijheid? Gebruik dan de bouwstenen om je eigen reis te plannen.

Meer reizen door China

airbnb china

Airbnb in China

Airbnb, waarbij je een kamer of vaak zelfs een volledig appartement van een particulier huurt, is een leuke manier