Reizen en vervoer in China

people near train

Reizen door China kan een uitdagende onderneming zijn. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van de vervoersmogelijkheden om per trein, bus en vliegtuig het land te verkennen. Omdat China ruim tweemaal zo groot is als de volledige Europese Unie, spreekt het voor zich dat er binnen China heel wat afstanden te afreizen vallen. Zo is het van het tropische Hainan in het zuiden tot het ijskoude Heilongjiang in het noorden maar liefst 4000 kilometer, terwijl er van de Koreaanse grens tot de diepe westelijke binnenlanden van Xinjiang zelfs 5000 kilometer gemeten kan worden. Hieronder vind je daarom een overzicht van de meest voor de hand liggende mogelijkheden deze afstanden te overbruggen.

Reizen per trein

De populairste manier om China rond te reizen is per trein, waarbij vooral de nieuwe hogesnelheidstreinen voor de korte en de slaaptreinen voor de lange afstanden veilig en comfortabel zijn. Behalve dat je heel wat van het landschap kunt zien, spaar je in een slaaptrein ook nog eens een nacht in een hotel uit en houd je overdag meer tijd over.

Een nadeel is dat het met meer dan een miljard Chinezen soms lastig kan zijn tickets te bemachtigen. Ben je niet bang voor lange rijen dan kun je proberen zelf kaartjes op het station te kopen. Veel toeristen kiezen er daarom voor het hotel de treinkaartjes te laten regelen. Doorgaans betaal je hier 20 à 30 yuan commissie voor, maar bespaar je heel wat moeite en vooral tijd. Daarnaast is het ook mogelijk ze online te te bestellen.

g-trein china

Om te weten te komen welke trein je moet hebben, kun je op de Engelstalige website van travelchinaguide het begin- en eindstation te kiezen voor een overzicht van de mogelijkheden. Als je een geschikte trein gevonden hebt en vervolgens het treinnummer, de datum en het begin- en eindstation opschrijft, zullen ze je op het station of in je hotel verder kunnen helpen. Treinkaartjes kopen is mogelijk vanaf tien dagen van tevoren en denk er ook aan je paspoort mee te nemen.

Uiteraard is het ook mogelijk om je treinkaartjes online te bestellen. Dit doe je op de website Ctrip. Bij het online boeken van een treinticket is het van belang dat je persoonsgegevens overeenkomen met je paspoort. Als deze gegevens niet overeenkomen kan het voorkomen dat je de tickets niet kunt afhalen of gebruiken.

Wat de treinnummers betreft: beginnen ze met de letter G dan zijn het nieuwe, supersnelle (300+ km/h) treinen tussen de grote steden die enkel overdag rijden. D-treinen zijn iets langzamer (200 km/h) maar rijden soms ook ’s nachts. Z-treinen (160 km/h) en T-treinen (140 km/h) zijn oudere en langzamere treinen tussen de steden, terwijl K- en L-treinen (120 km/h) ook in de kleinere plaatsen stoppen. Je hebt bij de T, K- en L-treinen verder de keuze uit de comfortabele softsleeper met vier bedden in een af te sluiten coupé, of uit de goedkopere hardsleeper met zes bedden in een open coupé. De Z- en D-treinen hebben enkel softsleepers en G-treinen beschikken alleen over zitplaatsen.

Reizen per bus

Waar reizen per trein vooral geschikt is voor reistijden van minstens enkele uren, is de bus voor de kortere afstanden een goed alternatief. Vaak naast of in de buurt van het treinstation, is het op het busstation vrijwel altijd mogelijk op de dag van vertrek kaartjes te kopen. In vergelijking met de trein zijn bussen vaak zelfs iets goedkoper en gaan ze naar meer plaatsen, maar voor de langere afstanden zijn ze minder geschikt. De slaapbussen die ’s nachts tussen de grote steden rijden en uitgerust zijn met zelfs voor Chinezen veel te korte bedden, zijn eigenlijk enkel aan te raden als er geen enkele andere opties meer mogelijk zijn.

Reizen per vliegtuig

Met de bus voor kortere en de trein voor middellange afstanden, is vliegen binnen China geschikt voor de erg lange afstanden. Ook kan het een alternatief zijn voor als je geen treinkaartjes meer kunt kopen, want vliegtickets zijn doorgaans zelfs een dag van tevoren nog wel verkrijgbaar. Weliswaar is het vliegtuig iets duurder dan de trein, maar vaak heb je enkele dagen voor de vlucht kortingen van soms zelfs 70% om het vliegtuig maar vol te krijgen. De makkelijkste manier om tickets te vinden is via de website van Skyscanner Daarnaast is het in de meeste hotels ook mogelijk de tickets te laten boeken zodat je contant kunt betalen, vaak voor een commissie van omgerekend enkele duro’s.

Reizen en vervoer in China

Meer praktische informatie

Visumvrij in China

Visumvrij naar China reizen betekend dat transitpassagiers onder bepaalde voorwaarden het visum voor China pas hoeven aan te vragen bij aankomst in China Geen visum nodig op doorreis Omdat de Engelse benaming voor deze procedure Transit Without Visa is wordt deze procedure meestal afgekort tot TWOV.

Eten met eetstokjes

Iedereen kan met eetstokjes eten en hoewel je het uiteindelijk moet leren door het te doen, zullen wij je wat op weg helpen. Ook kun

China 72 uur visumvrij

Het China 72 uur visumvrij beleid staat transit reizigers uit onder andere Nederland en België toe om onder bepaalde omstandigheden 72 uur in China te verblijven

China 24 uur visumvrij

Om een bezoek aan China makkelijker te maken is het mogelijk om 24 uur in China te verblijven zonder vooraf een visum aan te vragen.

Reisstekker & elektriciteit

Op het ogenblik dat je een reis naar China in de planning hebt staan zijn er heel wat praktische zaken waar je rekening mee zal