Stage in China

Het opkomende China trekt steeds meer Nederlandse studenten voor stage naar China. Zo’n stage in het verre Oosten is een bijzonder leerrijke ervaring en staat mooi op je CV. Vooraf gaat er heel wat regelwerk aan vooraf om te zorgen voor een goede stage in China. Lees je daarom goed in en kom beslagen ten ijs, dan heeft je stageperiode alle kans van slagen.

Voordelen van een stage in China

Misschien droom je soms al van de baan die je na je studie hoopt te vinden. Je probeert je opleiding en eventuele keuzevakken daar zo goed mogelijk bij aan te sluiten en doet eventueel vast wat relevante werkervaring op. Maar is dat genoeg? Hoe beter jij je kunt onderscheiden van andere sollicitanten, hoe meer kans je hebt om jouw droombaan te vinden. Een stage in China helpt je om er tijdens een sollicitatieprocedure bovenuit te springen:

  • Je stage ervaring in het buitenland toont aan dat je lef hebt. Niet iedereen vertrekt voor zes maanden naar een ver en vreemd land om stage te lopen.
  • Voor internationale bedrijven is buitenlandervaring altijd een pré.
  • Je hebt kennis van andere culturen. Vaak zorgt dat voor meer begrip van je medemens en dat
    maakt je een prettige collega om mee samen te werken.
  • Leer je tijdens je stage in China ook de Chinese taal? Dan haal je het maximale uit je buitenlandstage en heb je bij veel bedrijven echt een streepje voor.
  • Als je wilt gaan werken in China dan is een stage een goede start van je carrière

Hoe kom je aan een stageplek in China?

Er zijn verschillende manieren om een stageplek in China te vinden. Welke manier het beste bij jou past is heel persoonlijk. Zo kun je zelf een stage en alles daar om heen (vliegtickets, Chinese lessen, huisvesting) regelen, je stage regelen via een commercieel stagebureau of gebruik maken van de diensten van AIESEC, die je gratis helpen een stage te vinden.

Stage in China zelf regelen

Net als in Nederland kun je ook je stage in China zelf regelen. Maar vergis je niet in de hoeveelheid werk die dat oplevert: Bedrijven benaderen, gesprekken voeren, al het papierwerk regelen, huisvesting zoeken…een hele klus! Regel je een stage het liefst zelf, zorg er dan voor dat je een stageovereenkomst zwart-op-wit hebt. Bij voorkeur ondertekend door iemand die ook daadwerkelijk bevoegd is om stagiairs aan te nemen. Je zult niet de eerste zijn die bij een bedrijf aankomt waar niemand op de hoogte was van je komst…

Regel je zelf je stage in China en spreek je geen Chinees? Dan is het in ieder geval aan te raden om stage te gaan lopen bij een bedrijf met Nederlands of Engels als voertaal. Natuurlijk kun je tijdens je stageperiode heel goed Chinees leren, maar voor je werkervaring is het prettig als je vanaf de eerste dag goed met elkaar kunt communiceren.

TIP: De Nederlandse ambassade in Beijing zoekt regelmatig stagiairs om te helpen bij diverse werkzaamheden op de ambassade. Een leuke en leerzame werkplek die ook nog eens ontzettend goed is om je netwerk op te bouwen. Kijk dus zeker even op de website van de ambassade om te zien of zij nog een stageplek voor je hebben.

Laat een commercieel bureau je stage regelen

Het uitbesteden van je stage-zoektocht kan je heel wat hoofdpijn besparen. Steeds meer bemiddelingsbureaus staan te springen om jou aan een leuke en leerzame stage in China te helpen. Hier staat natuurlijk wel iets tegenover: een commercieel stagebureau is niet goedkoop. Het is dus even afwegen hoeveel het je waard is. Naast een stageplek krijg je er bij een bemiddelingsbureau ook veel kennis en ervaring bij, waarmee ze jou kunnen helpen om van je stageperiode écht een succes te maken.

Laat AIESEC je helpen een stage te vinden

Niet iedereen wil geld verdienen aan jouw zoektocht naar een stage in China. Vrijwilligersorganisatie AIESEC zet zich wereldwijd in om studenten te helpen een goede stageplek te vinden. Gelukt? Dan helpt AIESEC je ook bij regelen van allerlei praktische zaken, zoals het vinden van huisvesting in de buurt van je stagebedrijf.

Welk visum heb je nodig voor een stage in China?

Je kunt nog zo enthousiast zijn over je stage in China, zonder geldig visum kom je het land helaas niet in. Zorg dus dat je dit op tijd regelt.

Voorwaarden voor een visum

Afhankelijk van het soort stage dat je gaat lopen, heb je een X-visum (studentenvisum), een Z- visum (werkvisum) of een F-visum (visum voor studiereizen) nodig. Het bemiddelingsbureau of je stagebedrijf kan je hier ongetwijfeld meer over vertellen, zodat jij weet welk visum je aan moet vragen. Naast een aantal standaard formulieren, een kopie van je paspoort en een pasfoto (48×44 milimeter) heb je nog een aantal documenten nodig. Welke dat zijn hangt af van het visum dat je aanvraagt, maar je kunt daarbij denken aan:

– Een JW201- of JW202-formulier
– Een uitdraai van je vliegtickets (heen- en terug)
– Een bewijs van huisvesting in de plaats van bestemming
– Een uitnodigingsbrief van het stagebedrijf
– Bewijs van toestemming van de betreffende overheidsafdeling (verschilt per branche) – Kopie van je diploma(’s)

Wat kost een visum?

Een visum voor je stage in China kost €126,55.

Hoe vraag je een visum aan?

Aanvragen voor een visum voor China lopen via het China Visa Application Service Center (CVASC). Dankzij hun duidelijke stappenplan kan je aanvraag voor een visum bijna niet mis gaan. Vul de gevraagde formulieren in en voeg de gewenste bijlages toe om je aanvraag compleet te maken. Nadat jouw documenten bij het CVASC binnen zijn duurt het tot 10 werkdagen voor je visum wordt afgegeven.

TIP: Laat je niet verleiden om China binnen te reizen op een toeristenvisum met de intentie om daarna je werkvisum te regelen.Werkgevers die vooraf hun documenten niet op orde hebben, kunnen nooit garanderen dat dit wél lukt wanneer jij in China bent. Het risico dat je zonder stage te lopen terug naar huis moet keren kun je beter proberen te vermijden

Huisvesting in China

In Chinese steden wonen miljoenen mensen vaak dicht op elkaar in te kleine woonruimtes. Het kan dus best even zoeken zijn naar een geschikte woonruimte. Regelt een stagebureau je stageplek? Dan helpen ze vaak ook bij het vinden van huisvesting. Uiteraard kun je ook zelf op zoek gaan naar woonruimte in China of om hulp vragen van het bedrijf waar je stage gaat lopen. Zorg er in ieder geval voor dat je nieuwe stekkie in de buurt is van het stagebedrijf, zodat je daar gemakkelijk met het openbaar vervoer (of lopend) naar toe kunt.

Cultuurverschillen tijdens je stage in China

De Chinese werkcultuur is heel anders dan de werkcultuur in Nederland. Wees je bewust van de verschillen en zorg dat je geen flater slaat!

Alles draait om status

Status is in de Chinese werkcultuur erg belangrijk. Heeft iemand een hogere positie, dan zul je diegene met respect moeten behandelen. Spreek anderen aan met ‘u’, wees niet te direct en laat anderen in hun waarde. Soms betekent dat dat je even moet slikken, maar dat komt je werkrelatie zeker ten goede.

Pas op voor gezichtsverlies

Met bovenstaande puntje in ons achterhoofd is ook gezichtsverlies, of eigenlijk het voorkomen daarvan, erg belangrijk. Toon respect voor anderen en bekritiseer mensen in hogere posities nooit in het openbaar. Gezichtsverlies in de werkomgeving is voor een Chinees echt verschrikkelijk.

Harde werkers

Het is niet voor iedereen een groot cultuurverschil, maar Chinezen zijn harde werkers. Vol werklust en discipline gaan ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan de slag om de klus te klaren. Grote kans dat ze diezelfde inzet tijdens je stage ook van jou verwachten. Dat betekent niet dat je 24 uur per dag hoeft te werken, maar wel dat je je beste beentje voor moet zetten om het tempo bij te benen.

Stage in China is een topervaring

Van te voren weet je nooit of een stage uitpakt zoals jij dat graag wil. Het mooie aan stage lopen in het buitenland is dat er nog een element is dat de stage leuk maakt: het ontdekken van een nieuwe omgeving, taal en cultuur. Jouw ervaring tijdens een stage in China kan niemand je meer afpakken. Na thuiskomst weet je alles over de Chinese manier van leven én werken, ken je typisch Chinese gebruiken en spreek je misschien zelfs wel een woordje Chinees. Als je daarnaast ook nog een leerzame tijd bij het stagebedrijf hebt gehad zit je helemaal goed. Dat kun je mooi op je CV zetten!

Deel dit artikel :