China vanuit Rusland, Vietnam, Laos en Myanmar

Stupas on the plains of Bagan, Myanmar. Bagan Archaeological Zone.

Niet iedereen die China bezoekt doet dit rechtstreeks met het vliegtuig vanuit Nederland. In plaats daarvan is het steeds vaker een van de vele haltes tijdens een langere reis door Oost-Azië. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je China vanuit de omringende landen Vietnam, Laos, Myanmar en Rusland bereikt. Lees wel eerst ons artikel over een visum aanvragen voor China even door. Dit moet je van tevoren regelen en kan niet bij aankomst aan de grens.

Naar China vanuit Vietnam

De Vietnamese hoofdstad Hanoi ligt in het noorden van het land, niet ver van de Chinese grens. Dit maakt het een goed uitgangspunt voor je reis naar China. De twee belangrijkste routes zijn naar de Chinese steden Kunming en Nanning. Natuurlijk kun je het vliegtuig nemen, maar de trein is goedkoper en avontuurlijker. Bijna altijd kan je hotel je wel helpen kaartjes te kopen.

Naar Kunming neem je eerst een 8 uur durende nachttrein naar het stadje Lao Cai aan de grens. We raden aan hier een aantal dagen te blijven om de beroemde rijstterrassen van Sapa te zien. Daarna steek je de grens over naar de Chinese stad Hekou. Afhankelijk van waar je hotel zich bevindt kan dit gewoon te voet, maar taxi’s zijn ook eenvoudig te vinden. Vanuit Hekou gaat er daarna tweemaal daags een trein naar Kunming die er 6 uur over doet.

De reis naar Nanning is korter en in dit geval kun je zelfs een rechtstreekse nachttrein nemen die er 13 uur over doet. Overstappen bij de grens is dus niet nodig. Let er wel op dat je reis niet begint op het hoofdstation van Hanoi, maar op het kleinere station Gia Lâm in het noorden van de stad. Het is eenvoudig met een taxi te bereiken. Om een kaartje te kopen moet je je visum voor China laten zien.

Praktische info: Ook voor Vietnam is een visum verplicht. Dit regel je gemakkelijk via het internet, waarna het visum bij aankomst op het vliegveld in je paspoort geplakt wordt. Verder is het in Vietnam 1 uur later dan in China. Een visum  voor Vietnam kun je ook online aanvragen. Dit gaat geheel digitaal, zonder papierwerk. De aanvraag kost u slechts vijf minuten tijd.Voor Vietnam bedragen de kosten van het visum vanaf € 19,95 per persoon (totaalprijs, inclusief consulaire kosten).

Naar China vanuit Laos

De grens die China met Laos deelt is minder lang. Er is eigenlijk maar één belangrijke route en dat is opnieuw naar Kunming. In het uiterste noorden van Laos vind je enkele kleinere stadjes zoals Phongsaly, Luang Namtha en Oudomxay. In elk van deze is er een klein busstation waar je zolang je maar een visum voor China hebt eenvoudig een kaartje naar Jinghong in China koopt. Deze bussen vertrekken elke dag en doen er 3 tot 5 uur over.

Eenmaal in Jinghong in China valt er veel te zien en te doen in de omliggende prefectuur Xishuangbanna. Je brengt er gemakkelijk enkele dagen door. Vanuit Jinghong gaan er vervolgens talloze bussen naar Kunming. Houd rekening met een reis van 10 uur. De nachtbus is een goede keuze om een hotel uit te sparen. Een treinspoor is in aanlag, maar naar verwachting is deze pas na 2020 gereed.

Praktische info: Ook in Laos is een visum bij aankomst snel te regelen, niet alleen op het vliegveld, maar ook als je bijvoorbeeld de grens oversteekt vanuit Thailand. Het tijdsverschil tussen Laos en China bedraagt opnieuw 1 uur.

Naar China vanuit Myanmar

Van Myanmar naar China is lastiger. Niet alleen moet je honderden kilometers aan jungle en bergen overwinnen, maar ook mag je niet zomaar de grens over. Dit kan alleen met een speciale vergunning waarmee je van Muse naar de Chinese stad Ruili in de provincie Yunnan mag. Er moet een gids mee en je moet de vergunning een maand van tevoren aanvragen. Niet echt handig dus.

Beter neem je gewoon het vliegtuig. Vanuit grote steden zoals Mandalay en Rangoon heb je rechtstreekse vluchten naar Kunming, wat opnieuw de dichtstbijzijnde grote Chinese stad is. Een andere optie is eerst naar Thailand reizen. Deze grens mag je als toerist namelijk wel over. Van Thailand ga je dan verder naar Laos om vanaf daar weer door te reizen naar China.

Praktische info: Hoewel Myanmar het dus lastig maakt naar China te reizen, is het land zelf niet lastig binnen te komen. Een visum regel je gewoon online en bij aankomst op het vliegveld krijg je dan een stempel in je paspoort. Het tijdsverschil met China is weer 1 uur.

Naar China vanuit Rusland

Van Rusland naar China reizen is vrij eenvoudig. Zolang je maar een visum voor China hebt, kun je vrijwel overal de grens over. Het populairst zijn de grensovergangen waarbij je via de Trans-Siberische spoorlijn China per trein bereikt. Vaak ga je dan net voorbij de Russische stad Chita de grens over, maar Khabarovsk en de havenstad Vladivostok zijn ook prima keuzes.

Veel reizigers willen vanuit Rusland graag meteen door naar Beijing, maar je zit dan wel nog meer dan een dag in de trein. Beter stop je onderweg een paar keer. Alle treinen vanuit Rusland gaan bijvoorbeeld door Harbin. Ben je dapper genoeg de reis in de ijskoude Siberische winter te ondernemen, dan vind je hier het grootste ijsfestival ter wereld. Vooral ’s avonds zijn de ijskastelen schitterend om te zien. Kom je vanaf Vladivostok? Breng dan een bezoek aan Jingpohu dat we eerder al noemden in onze top 10 Nationale Parken van China.

Toch is reizen door Siberië en het ruige noordoosten van China heel wat uitdagender dan door de populaire landen in Zuidoost-Azië. Zo is een ticket van Moskou naar Beijing niet mogelijk, maar moet je steeds kaartjes voor losse trajecten kopen. Wat we je daarom aanraden is te kijken naar de volgende organisaties die reizen over de Trans-Siberische aanbieden. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.

Praktische info: Voor Rusland heb je tenslotte ook weer een visum nodig dat op de Russische ambassade in Den Haag geregeld kan worden. Wat tijdsverschil met China betreft verschilt het waar je de grens over gaat. In Chita is het 1 uur vroeger, in Khabarovsk en Vladivostok zelfs twee uur.

Deel dit artikel :