Beijing

Als één van de grootste steden van de wereld en tevens hoofdstad van China, weet Beijing jaarlijks de harten van miljoenen toeristen te veroveren. Niet alleen onder internationale toeristen is Beijing een populaire vakantiebestemming, ook de lokale bevolking uit andere gebieden van China bezoekt met enige regelmaat deze wereldstad.

beijing verboden stad

Als één van de grootste steden van de wereld en tevens hoofdstad van China, weet Beijing jaarlijks de harten van miljoenen toeristen te veroveren. Niet alleen onder internationale toeristen is Beijing een populaire vakantiebestemming, ook de lokale bevolking uit andere gebieden van China bezoekt met enige regelmaat deze wereldstad.

Maar wat maakt Beijing nou precies zo’n indrukwekkende bestemming? We geven je een overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Beijing en praktische informatie die van belang kan zijn tijdens je reis naar deze stad. 

Beijing
Met zo’n 20 miljoen inwoners is Beijing één van de grootste en oudste steden van de wereld.

De Chinese hoofdstad is gelegen in het noordoosten van het land, op een hoogte van zo’n 45 meter. Beijing één van de belangrijkste knooppunten in het land. Daarnaast is Beijing in de loop der jaren ook een echte trekpleister voor zowel nationale als internationale toeristen geworden.

Bezienswaardigheden Beijing

Beijing is als stad natuurlijk niet voor niets één van de bekendste toeristische trekpleisters ter wereld. Door de honderden interessante en indrukwekkende bezienswaardigheden die je in de stad kunt vinden, zul je jezelf als toerist geen seconde hoeven te vervelen tijdens je bezoek aan Beijing. Beijing is typisch één van die steden die eigenlijk voor eenieder wat te bieden heeft. Tijdens een wandeling in de stad zul je al snel merken dat stijlvolle oude gebouwen en bezienswaardigheden in Beijing worden afgewisseld met futuristische bouwwerken. Nergens zijn deze contrasten zo groot als in Beijing! In Beijing kun je honderden bezienswaardigheden vinden die, afhankelijk van je interesses en voorkeur, zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Natuurlijk kunnen we onmogelijk alle bezienswaardigheden voor je beschrijven. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de drie bezienswaardigheden in Beijing die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens je trip naar de Chinese hoofdstad!

beijing verboden stad

De Verboden Stad

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Beijing is de Verboden Stad. Doordat de Verboden Stad vroeger een belangrijkste bestuurlijke functie had en lange tijd alleen mocht worden bezocht door de keizer en zijn familie, is het voor de ‘gewone’ burger lange tijd niet mogelijk geweest om deze stad te betreden. Vandaag de dag mogen lokale burgers en toeristen de indrukkende Verboden Stad gelukkig wel betreden. Om het maximale uit je bezoek aan de Verboden Stad te halen, is het aan te raden om hier in ieder geval een hele middag de tijd voor te nemen. Binnen de Verboden Stad kun je namelijk tientallen bezienswaardigheden vinden die je zeker niet wilt missen!

Zomerpaleis

Een andere bekende bezienswaardigheid in Beijing is het Zomerpaleis. Hoewel je waarschijnlijk zou verwachten dat het Zomerpaleis maar één bezienswaardigheid is, betreft het een verzamelnaam voor de tientallen verschillende bezienswaardigheden De tuin van het Zomerpaleis is in het noordwesten van de stad gelegen en is in de loop der jaren een echte toeristische trekpleister geworden. Zeker in het vakantieseizoen zul je merken dat het aardig druk kan worden op de toegangswegen naar deze bezienswaardigheid. In het Zomerpaleis kun je jezelf gemakkelijk een hele dag vermaken. Het is daarom zeker aan te raden om voldoende tijd in te plannen voor je bezoek aan deze bezienswaardigheid!

Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein)

Het Plein van de Hemelse Vrede, ook wel Tiananmenplein genoemd, is met een lengte van 880 meter en breedte van 500 meter één van de grootste pleinen van Beijing. Het Tiananmenplein is vooral bekend geworden door het Tiananmenprotest, dat op 4 juni 1989 op het plein werd gehouden. Tijdens dit Tiananmenprotest zijn ongeveer één miljoen studenten samengekomen om te protesteren tegen de invloed van de Communistische Partij van China. Eén van de bekendste foto’s van dit protest illustreert een onbekende man die uit protest vlak voor een rijdende militaire tank gaat staan. Tijdens je trip naar Beijing is het zeker de moeite waard om dit indrukwekkende en (voor de lokale bevolking) belangrijke plein te bezoeken!

Beijing vervoer

Praktische informatie Beijing

Voordat je naar Beijing afreist, is het van belang om op de hoogte te zijn van een aantal praktische zaken. We hebben een beknopt overzicht gemaakt van de belangrijkste praktische zaken!

Geen visumplicht op doorreis

Beijing is één van de steden in China die voor toeristen uit onder andere Nederland en België tot maximaal 6 dagen (144 uur) zonder visum kan worden bezocht. Dit betekent dat je voor een korte trip naar de Chinese hoofdstad dus geen visum hoeft aan te vragen.

Van en naar het vliegveld

De internationale luchthaven van Beijing ligt op zo’n 32 kilometer van het stadscentrum en is gemakkelijk te bereiken met een huurauto, bus, metro of taxi.

Vervoer in Beijing

Het openbaar vervoer is in Beijing prima geregeld. In de binnenstad van Beijing kun je het best reizen met de metro, taxi, bus of (voor de echte avonturier) de tuktuk.

hotel en hostel beijing

Hotels en hostels in Beijing

Voor een grote stad als Beijing is de locatie natuurlijk erg belangrijk. Hoewel de grote attracties over de hele stad verspreid zijn, willen veel mensen toch het liefst in een hotel met veel restaurants en winkels in de directe omgeving verblijven.

  1. Leo Hostel. Het Leo Hostel behoort volgens de Lonely Planet tot een van de beste hostels van China en ligt op 10 minuten wandelen van het metrostation Qianmen (lijn 2) en het Tiananmenplein. Het hostel met traditionele kenmerken is gevestigd in de oude wijk van Peking. Het biedt comfortabele, betaalbare accommodatie, een excursiebalie, een bibliotheek en massages. Er is een pendeldienst van en naar de luchthaven beschikbaar. Boek je verblijf in dit hotel bij booking.com
  2. Beijing Downtown Travelote. Dit knusse hotel ligt midden in een hutongs. In de omgeving vind je veel kleine restaurants en winkels. Boek je verblijf in dit hotel bij booking.com
  3. The Orchid Hotel. Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van het HouHai meer. Vanuit het hotel kun je een leuke wandeling maken door de hutongs. Verken je Beijing liever op de fiets dan kun je gebruik maken van de fietsen door gratis gebruikt kunnen worden door de gasten. Boek je verblijf in dit hotel bij booking.com

Vliegticket Beijing boeken

Bij het boeken van een vliegticket naar Beijing is belangrijk om je te af te vragen of je rechtstreeks naar China wilt vliegen of via een of meerdere tussenstops.

Vanaf Schiphol vertrekken meerdere malen per week rechtstreekse vluchten naar Beijing. Een rechtstreekse vlucht duurt ruim 9 uur. Je kunt hiervoor kiezen uit een van de onderstaande luchtvaartmaatschappijen;

  • China airlines
  • KLM
  • China Southern

Wanneer je het het niet erg vind om wat langer onderweg te zijn. En bovendien wilt besparen op de aanschaf van je ticket, dan kun je er ook voor kiezen om met 1 of meerdere tussenstop naar Peking te vliegen. De reisduur is dan meestal tussen de dertien en de vijftien uur. Populaire maatschappijen waarmee je voordelig naar Beijing kunt vliegen zijn onder andere;

  • Hainan Airlines
  • Ukraine International Airlines
  • LOT Polish Airlines

Bij de aanvraag van een visum voor China dien je aan te tonen dat je het land ook weer zult verlaten. Je dient dus voor je reis al te zorgen voor een ticket terug naar Nederland of een naar een andere bestemming buiten China.

Het vliegveld van Beijing

De internationale luchthaven van Beijing ligt 32 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum van Beijing. Vanaf de luchthaven rijden diverse bussen naar Beijing. De meest gebruikte route is buslijn 3, die elke 15 minuten naar Dongzhimen en het treinstation in Beijing rijdt. Buslijn 2 en 4 rijden elke 10 minuten respectievelijk naar Chaoyangman en Dongdaqiao (vlak bij Sanlitun), en het Friendship Hotel. Kaartjes kosten CNY 16, ongeveer 1 euro.

Beste tijd om Beijing te bezoeken

In de zomermaanden valt er doorgaans veel neerslag in Beijing. Daarnaast kan het in deze maanden erg warm worden in de stad. Veel toeristen kiezen er daarom voor om Beijing in april, mei, september, oktober of november te bezoeken. In deze maanden is de temperatuur vaak aangenaam en de hoeveelheid neerslag laag.

Online tours en activiteiten Beijing boeken.

Omdat steeds meer mensen Beijing bezoeken worden de rijen voor de populaire attracties in Beijing steeds langer. Wij raden je dan ook aan om al voor je aankomst in  Beijing toegangskaarten te kopen voor de verboden stad en het zomerpaleis. Koop je de kaarten liever als je in Beijing bent? Dan dit tegen een kleine toeslag meestal al in je hotel of hostel.

Voor de leukste fietstochten door Beijing zijn de tours van Bajabikes een echt aanrader!