Shanghai

Als één ding zeker is, dan is dit dat je jezelf geen moment hoeft te vervelen tijdens je bezoek aan Shanghai. Zeker wanneer je Shanghai voor de eerste keer bezoekt, zul je gegarandeerd versteld staan van het bijzondere contrast tussen knusse oude straatjes en wijkjes in Puxi en de futuristische wolkenkrabbers in Pudong.

Shanghai Skyline

Met ruim 25 miljoen inwoners is Shanghai de grootste stad van China.  Shanghai bestaat uit een oud gedeelte, ook wel Puxi genoemd, en een nieuw gedeelte, ook wel Pudong genoemd. Hoewel de stad rond 1990 nog voor een groot gedeelte uit platteland bestond, is hier tegenwoordig niets meer van terug te zien. De stad heeft zich in een duizelingwekkend snel tempo weten te ontwikkelen tot één van de grootste en belangrijkste steden van de wereld. 

Bezienswaardigheden in Shanghai

Als één ding zeker is, dan is dit dat je jezelf geen moment hoeft te vervelen tijdens je bezoek aan Shanghai. Zeker wanneer je Shanghai voor de eerste keer bezoekt, zul je gegarandeerd versteld staan van het bijzondere contrast tussen knusse oude straatjes en wijkjes in Puxi en de futuristische wolkenkrabbers in Pudong. Hoewel de lijst met indrukwekkende bezienswaardigheden in deze Chinese wereldstad enorm lang is, kun je deze natuurlijk niet allemaal bezoeken tijdens je korte verblijf in de stad. Van de bezienswaardigheden vinden wij dat je tijdens je trip naar Shanghai in ieder geval De Bund en de Shanghai Tower bezocht moet hebben!

De Bund

Nergens is het contrast tussen het oude gedeelte van Shanghai (Puxi) en het futuristische nieuwe gedeelte van de stad (Pudong) beter zichtbaar dan vanaf De Bund. Tussen de twee delen van de stad ligt de Huangpu-rivier. In het oude gedeelte van de stad kun je een prachtige wandeling maken langs het water. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op zowel het oude als het nieuwe gedeelte van de stad. Je kunt je wandeling het best beginnen bij het Bund History Museum, waarna je verder kunt lopen langs het water.

Shanghai de bubs

Photo by Adli Wahid on Unsplash

Shanghai Tower

Op een steenworpafstand van de Huangpu-rivier in het nieuwe gedeelte van Shanghai (Pudong) pronkt de Shanghai Tower. Met een hoogte van zo’n 632 meter en maar liefst 126 verdiepingen is de Shanghai Tower de hoogste wolkenkrabber die je in China kunt vinden. De enorme wolkenkrabber wordt vergezeld door de naastgelegen Jin Mao Tower (hoogte van zo’n 421 meter) en het Shanghai World Financial Center (hoogte van zo’n 492 meter). Hoewel de Shanghai Tower lange tijd uitsluitend werd ingezet voor het huisvesten van kantoren, kunnen toeristen tegenwoordig ook meerdere verdiepingen van de toren bezoeken.

Praktische zaken voor een trip naar Shanghai

Ben je van plan om Shanghai te bezoeken en ben je benieuwd aan welke praktische zaken je moet denken? We hebben de belangrijkste praktische zaken voor een trip naar Shanghai voor je op een rijtje gezet!

Geen visumplicht 144 uur Shanghai

Als je vanaf Nederland of België reist, hoef je voor een kort verblijf in sommige steden van China geen visum aan te vragen. Shanghai is één van die steden waar je tot maximaal 6 dagen (144 uur) mag verblijven, zonder dat je hiervoor een visum hoeft aan te vragen. Hierdoor is Shanghai ook een perfecte stad voor een korte tussenstop tijdens een rondreis in naastgelegen landen!

Van en naar het vliegveld

In Shanghai zijn twee vliegvelden gelegen, waarbij Hongqiao uitsluitend wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten en Pudang International Airport voor vluchten buiten China. Zeker wanneer je vanaf Nederland naar Shanghai vliegt, dan zul je altijd landen op Pudang International Airport. Als vervoer van en naar het vliegveld heb je de keuze uit een snelle treinverbinding die je in zo’n 8 minuten naar de binnenstad brengt, maar ook uit de metro, bus of taxi.

vervoer in Shanghai

Vervoer in Shanghai: metro, taxi of bus

Doordat Shanghai een erg drukke en hectische stad is, wordt het doorgaans afgeraden om als toerist een auto te huren. Gelukkig is het openbaar vervoer in de stad goed geregeld. De meeste bezienswaardigheden zijn prima met de metro of bus te bereiken. Daarnaast kun je op vrijwel elke hoek van de straat wel een taxi aanhouden om je naar je bestemming te brengen.

Hotels en hostel in Shanghai

De leukste hotels van Shanghai zijn volgens ons te vinden in en rond het centrum.vind  Je hebt hier hotels en hostels  in alle prijsklassen en veel toeristische attracties zijn allemaal op loopafstand. Ook ligt Nanjinglu, de belangrijkste winkelstraat van Shanghai, midden in dit deel van de stad en zul je overal in het centrum talloze restaurants kunnen vinden. Onze favoriet is het Mingtown Nanjing road youth hostel

Vliegen naar Shanghai

De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Shanghai is met een directe vlucht ongeveer 11 uur. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Eindhoven of Rotterdam te vliegen, maar dan heb je wel vrijwel altijd te maken met een tussenlanding.

hotels in Shanghai

Beste tijd om Shanghai te bezoeken

Doordat er in Shanghai in sommige maanden enorm veel neerslag valt en de temperaturen hoog op kunnen lopen, is het belangrijk om je bezoek aan Shanghai in de goede maanden te plannen. De beste tijd om naar Shanghai af te reizen is in de maanden maart, april, mei, oktober en november. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden en de gemiddelde hoeveelheid neerslag tussen de 50 en 100mm.