Menu
Westmeer Hangzhou

Hangzhou met het romantische Westmeer staat bekend als een van de mooiste steden van China en is uitermate geschikt als een uitstapje vanuit Shanghai

In elke reisgids over China zul je lezen over het beroemde Westmeer van Hangzhou, dat zonder twijfel als een van de absolute hoogtepunten van een reis naar het onmetelijke China vermeld zal staan. Het sprookjesachtige meer met de omliggende groene heuvels is ook binnen China al meer dan duizend jaar in ontelbare gedichten omschreven als een van de mooiste plaatsen op aarde. Voor mensen op bezoek in Shanghai is een dagtocht naar Hangzhou om dit meer ook maar eens even te bekijken dus een prima uitstapje. Wil je langer blijven om alle bezienswaardigheden te verkennen, dan komt het goed uit dat Hangzhou ook nog eens een erg behaaglijke stad is om enkele dagen te overnachten.

Bezienswaardigheden in Hangzhou

In tegenstelling tot andere grote steden in de regio zoals dus Shanghai, maar ook Nanjing en Suzhou, is er in Hangzhou één bezienswaardigheid die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is het Westmeer. Nu is dit meer echter wel heel wat meer dan een veredelde stadsvijver. Niet alleen is het meer alleen al zo groot dat er omheen lopen voor de meeste mensen te inspannend zal zijn, de beboste heuvels die zich ten westen en zuiden van het meer uitstrekken herbergen zoveel attracties dat je er gerust enkele dagen kunt doorbrengen.

Hangzhou

Het Westmeer van Hangzhou

Het Westmeer zelf, dat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, was tot ongeveer tweeduizend jaar geleden onderdeel van de rivier de Qiantang, waar Hangzhou aan gelegen is. Door de eeuwen heen vormde het eerst een lagune totdat het volledig gescheiden werd van de rivier en het meer zijn huidige vorm kreeg. Onder voortdurend gevaar dicht te slibben zijn er annalen van tenminste twaalfhonderd jaar geleden bekend waarin het meer gebaggerd werd, wat telkens wanneer het meer opnieuw verloren dreigde te gaan herhaald is. Het opgebaggerde slib werd vervolgens telkens gebruikt om dammen en kleine eilandjes aan te leggen, waardoor het meer tegenwoordig in meerdere delen verdeeld is.

Tempels en pagodes

Om het sprookjesachtige plaatjes compleet te maken, vind je aan de oevers en op de heuvels rond het meer vele tempels en pagodes, sommige bijna net zo oud als het meer zelf. Zo is net ten zuiden van het meer de Jingci-tempel te vinden, een boeddhistische tempel van meer dan duizend jaar oud. Een nog veel oudere boeddhistische tempel, de in het jaar 328 gestichte Lingyin-tempel, is te vinden verder de heuvels in op ongeveer twee kilometer van de oevers van het meer. Dit is een van de grootste en rijkste tempels van heel China. Tegenover de tempel zul je ook enkele grotten met beeldhouwwerken en rotsschilderingen aantreffen.

Ook zijn er rond het meer enkele pagodes gebouwd, met de smalle stenen Baochu pagode op een heuvel ten noorden van het meer als een van de bekendste. Deze 45 meter hoge pagode uit het jaar 963 is echter niet te beklimmen. De Leifeng Pagode die twaalf jaar later in 975 gebouwd werd en aan de zuidzijde van het Westmeer gelegen is, is wel toegankelijk voor toeristen. Voor hen die niet van inspanning houden zijn er roltrappen de heuvel op en zijn er liften en air-conditioning in de pagode zelf te vinden.

De stad zelf

Naast het Westmeer en de heuvels, is er in de stad Hangzhou zelf ook meer dan genoeg te doen. Er zijn talloze uitgaansgebieden met gezellige restaurants en nieuwe, moderne winkelcentra. Ook is de stad binnen China erg bekend om haar thee, waarbij vooral de geroosterde groene Longjingthee een lokale specialiteit is. Wil je authentieke thee uit de voormalige keizerlijke plantages dan kun je dit voor enkele tienduizenden yuan meenemen, maar voor toeristen met een minder gevulde portemonnee zijn er ook goedkopere varianten.

Vervoer naar en in Hangzhou

Sinds de opening van de nieuwe hogesnelheidslijn enkele jaren geleden is de reistijd tussen tussen Shanghai en Hangzhou aanzienlijk ingekort. De G-treinen doen er 50 minuten tot iets meer een uur over en een kaartje voor een enkele reis kost 78 yuan. Houdt er wel rekening mee dat de meeste treinen van het nieuwe station Shanghai Hongqiao vertrekken, wat bereikbaar is met lijnen 2 en 10 van de metro. Treinen vertrekken enkele malen per uur met de eerste trein vanuit Shanghai om 6:38. De laatste trein terug vanuit Hangzhou gaat om 21:10.

Ben je eenmaal in Hangzhou en wil je van het treinstation naar het Westmeer, dan is dit eenvoudig te voet te aflopen. Volg vanaf het treinstation de grote boulevard Xihu Dadao, die van het station naar het meer loopt. Ben je liever lui dan moe, dan kun je ook eenvoudig een taxi nemen of de speciale K7 bus.

Promotie
 

Wij helpen je graag met je reis door China!

Een reis door China plannen is niet eenvoudig. Wij helpen je daarom graag op weg met een een aantal voorbeeldreizen die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen voor het plannen van je eigen reis door China