Het Museum van Shanghai

Het Museum van Shanghai is een van de beste museums van China en biedt collecties en kunst vanaf de oudste Chinese geschiedenis tot het heden.

Toegegeven, musea zijn niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die er gewoon niet van houden door stille zalen te lopen om dingen aan de muur te bekijken. Voor iedereen die daarentegen wel cultureel ingesteld is, zijn in het Museum van Shanghai uitgebreide kunstcollecties en vele gebruiksvoorwerpen uit de lange en rijke Chinese geschiedenis te bezichtigen. Sommige van de tentoonstellingen behoren tot de bekendste in heel China en zijn ook op dagen dat het niet regent het bekijken meer dan waard. Bovendien is het door de centrale ligging in het aangename park op het Volksplein erg eenvoudig even een bezoekje te brengen.

museum van shanghai

Bezienswaardigheden

Het Museum van Shanghai herbergt elf permanente galerijen met samen vele duizenden te bezichtigen kunstwerken en gebruiksvoorwerpen. De oudste dateren tot enkele duizenden jaren geleden, terwijl de meest recente uit de vorige eeuw stammen. Zo zijn er wat de oudheid betreft bijvoorbeeld antieke bronzen werktuigen, beeldhouwwerken, keramiek en sieraden van jade te bezichtigen. Uit de tijd van de keizers zijn vervolgens heel wat bewaard gebleven schilderijen, kalligrafie en zegels te bewonderen. Daarnaast is er ook een uitgebreide collectie munten en papiergeld, waaronder ook buitenlands geld dat door de eeuwen heen over verre handelsroutes in China is beland. Bezoekers die graag wat grotere voorwerpen bekijken, kunnen meteen doorlopen naar de tentoonstellingen met meubilair uit de Ming- en Qing-dynastieën (1368-1911). Tenslotte is er nog een tentoonstelling over de 56 etnische groepen van China met onder meer voorbeelden van traditionele klederdracht.

Naast de permanente collecties zijn er ook enkele hallen met tijdelijke tentoonstellingen uit binnen- en buitenland. Dit kunnen bijvoorbeeld schilderijen van een bepaalde schilder zijn, maar ook tentoonstellingen over een heel land of volk.

Voor hen die van architectuur houden is het museumgebouw zelf overigens ook een bezienswaardigheid. Hoewel het gebouw door veel mensen lelijk gevonden wordt, is er wel degelijk over nagedacht. Vanaf de zijkant gezien lijkt het bovenste gedeelte namelijk erg op een antieke Chinese ketel. Ook zijn er invloeden van het taoïsme, de traditionele Chinese volksreligie. De onderste verdiepingen vormen namelijk een vierkant, wat in het taoïsme al het aardse vertegenwoordigt, terwijl de bovenste verdiepingen in de vorm van een al het hemelse vertegenwoordigende cirkel gebouwd zijn.

Bereikbaarheid

Door de centrale ligging op het Volksplein is het Museum van Shanghai erg eenvoudig te bereiken. Via de metro kun je lijn 1, 2 of 8 naar station People’s Square  nemen en dan uitgang 1 kiezen. Loop daarna het park in en binnen enkele minuten zul je het museum bij het grote open plein met fonteinen aantreffen. Een andere mogelijkheid is lijn 8 naar station Dashijie te nemen en dan uitgang 4 te kiezen. Neem de loopbrug onder de verhoogde weg door, loop het park in en je bent zo bij het museum.

Shanghai Museum 2 uur Private Guided Tour

Het 5 verdiepingen tellende museum beslaat zo’n 39.200 vierkante meter. Zo’n verzameling kan onoverzichtelijk worden  zonder de hulp van een Engelstalige gids. Tijdens deze 2 uur durende rondleiding zorgt de gids ervoor dat je alle hoogtepunten van het museum zult bezoeken. Van de 4000-jaar oude bronzen beelden tot Boeddhistische  sculpturen afkomstig van de legendarische Zijderoute. Boek deze tour via GetYourGuide.nl


Praktische informatie:

  • Chinese naam: 上海博物馆 / Shànghǎi bówùguǎn
  • Engelse naam: Shanghai Museum
  • Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 17:00
  • Toegangsprijs: toegang is gratis
  • Nabije attracties: Volksplein, winkelstraten
  • Tijdsbestek: anderhalf uur
Verblijf
Booking.com
Reisgidsen
Meer Shanghai