Yunnan

yunnan

De provincie Yunnan (云南) is de meest veelzijdige bestemming van China. Zo vind je hier in het noorden hoge en besneeuwde bergtoppen die de voorlopers van de Himalaya vormen. In het zuiden tref je juist weer rijstterrassen en tropische regenwouden aan waar tijgers en olifanten leven. Verder behoort een derde van de bevolking tot een van de 25 etnische minderheden. Elk hebben ze hun eigen fascinerende cultuur of wonderlijke gewoontes, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

Yunnan ligt in het verre zuidwesten van China en is een aanrader voor als je de miljoenensteden elders in het land liever overslaat. Bezoekers komen hier om het natuurschoon, de cultuur en de fascinerende etnische minderheden. Hieronder bespreken we stuk voor stuk de mooiste plekken in de provincie vinden voor je.

Kunming, de hoofdstad van Yunnan

Tenzij je een binnenlandse trein neemt of vanuit Laos of Vietnam China binnenkomt, is Kunming (昆明) waarschijnlijk het beginpunt van je bezoek aan Yunnan. Het is de hoofdstad en ook de enige echt grote stad van de provincie. Binnen China staat Kunming bekend om het milde klimaat, dankzij temperaturen die gedurende het hele jaar aan de lente doen denken. De stad ligt op een hoogte van 1892 meter aan het Dianmeer (滇池) en is omgeven door nog hogere bergen met een uitbundige groene vegetatie.

In Kunming vind je leuke bezienswaardigheden. Houd je van parken, dan is het Cuihupark (翠湖公园) met kleine eilandjes, theehuizen en volksmuziek een aanrader. Iets verder vind je de boeddhistische Yuantongtempel (圆通寺), een ruim duizend jaar oude tempel met bruggen en grote hallen. Daguanpark (大观公园) aan de oever van het meer is een prachtig park dat aan het einde van de 17e eeuw aangelegd werd voor keizer Kangxi. Voor regenachtige dagen kun je tenslotte terecht in één van de uitstekende musea van de stad. In het Provinciemuseum van Yunnan (云南省博物馆) leer je bijvoorbeeld alles over de etnische minderheden.

Blijf je een paar dagen in Kunming, overweeg dan ook uitstapjes naar de Qiongzhutempel (筇竹寺) en naar Shilin (石林). Het eerste is een grote tempel met 500 boeddhistische standbeelden in de bergen ten westen van de stad. Shilin, oftewel het Stenen Woud, is een groot gebied met markante, door de natuur gevormde kalkstenen rotsen. De naam is toepasselijk, want Shilin heeft nog het meeste weg van een groot stenen bos.

Het historische Dali aan het Erhaimeer

Vanuit Kunming trekken veel reizigers verder naar Dali (大理). Deze stad was ooit de hoofdstad van het land Nanzhao (738-902) en van het Koninkrijk Dali (953-1253), beide voorlopers van de huidige provincie Yunnan. De oorspronkelijke bewoners, de Bai, zijn nog altijd duidelijk herkenbaar aan hun witte klederdracht en uitvoerige theeceremonies. In de oude stad van Dali vind je mooie houten huizen, poorten, nauwe straatjes en de herkenbare Drie Pagodes (崇圣寺三塔). Deze hoge torens werden in de tiende eeuw gebouwd om de draken die destijds de regio onveilig maakten weg te jagen.

Behalve voor cultuur, kun je rond Dali ook genieten van de natuurlijke omgeving. De stad ligt aan het Erhaimeer (洱海), dat omgeven is door tot meer dan 4000 meter hoge bergtoppen met prachtige bloemenvelden. Een elektrische scooter huren om rond het meer te rijden en de vele kleine dorpjes te bezoeken is een aanrader. Onderweg kun je gefrituurde kaas of babakoek eten. Blijf wel op wegen direct langs het meer, vermijd de grote provinciale wegen en bereid je voor op doldriest rijdende medeweggebruikers.

Wil je de hoogte in, dan kan dit het beste vanuit de oude stad van Dali. Hier brengt een kabelbaan je tot 3700 meter voor een geweldig uitzicht over het meer. Zelf een gedeelte klimmen of afdalen via goed onderhouden wandelwegen is ook mogelijk, maar wel inspannend.

Lijiang, aan de voet van de besneeuwde bergen

Nog verder naar het noorden de bergen in ligt Lijiang (丽江). Hoewel dit stadje vergelijkbaar met Dali lijkt, is het kleiner, mooier en beter bewaard gebleven. Het is het centrum van de Naxi. De mannen van deze etnische minderheid houden zich van oudsher bezig met houtsnijwerken en de vrouwen met borduren. Als toerist kun je vanzelfsprekend kiezen uit een ruim aanbod van deze ambachtelijke handwerken, die tegen absurd hoge prijzen worden aangeboden in de ontelbare winkeltjes. Het is uiteraard de bedoeling af te dingen.

Lijiang kenmerkt zich door mooie houten huizen, talloze bruggetjes en kleurrijke lampions. ’s Avonds, met de verlichting aan, is het schitterend om te verkennen. Behalve restaurants die zich nadrukkelijk richten op westerse toeristen, kun je er ook terecht voor lokale lekkernijen zoals in bier gedompeld varkensvlees. Andere hoogtepunten vormen de Vijver van de Zwarte Draak (黑龙潭) met een geweldig uitzicht op de besneeuwde bergpieken en het Paleis van Mu (木府). Dit laatste was de residentie van de familie die eeuwenlang de macht had in Lijiang.

Enkele tientallen kilometers ten noorden van Lijiang, maar zelfs vanuit het stadje goed zichtbaar, vind je een van de spectaculairste attracties van Yunnan. De 5.596 meter hoge Sneeuwberg van de Jaden Draak (玉龙雪山) rijst hier namelijk ver boven de vallei uit. Met een kabelbaan kun je een platform op 4.506 meter hoogte bereiken. Hoewel een fantastische ervaring, is een serieuze waarschuwing voor hoogteziekte hier op zijn plaats. Minstens zo indrukwekkend is verder de Kloof van de Springende Tijger (虎跳峡) ten noorden van de berg. Deze kloof is een van de diepste ter wereld, met steile en ruim twee kilometer hoge rotswanden. Het is mogelijk via een wandelpad de volledige kloof te doorlopen, tenzij het veel geregend heeft en het water te hoog staat.

Zhongdian en Deqin in het Tibetaanse Yunnan

Sinds Dali en Lijiang door het toerisme ontdekt zijn, is er in Yunnan al enkele decennia een trend gaande om nog noordelijker en nog hoger de bergen in te gaan. Steeds opnieuw zijn er dorpjes die beloven onontdekt, authentieker en afgelegener te zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn Zhongdian (中甸) en Deqin (德钦). Beide zijn cultureel grotendeels Tibetaans en zeker mooi om te zien.

Een nadeel is wel dat wanneer je eenmaal Lijiang bezocht hebt, het na een lange busreis vooral veel van hetzelfde is. Wil je dorpen zien die echt niet toeristisch zijn, dan vind je deze zelfs al in de aangrenzende dalen rondom Dali en Lijiang. Ze zijn binnen een half uur te bereiken met een lokale bus of per taxi. Verwacht veel armoede en in de dorpen achtergebleven ouderen, die zich over jouw komst zullen verbazen. De meeste Nederlandse toeristen die dit doen, zullen zich echter vooral zorgen maken over hoe ze in vredesnaam weer terug naar hun hotel geraken.

Xishuangbanna, het tropische Yunnan

In plaats van steeds verder naar het noorden, kun je ook kiezen naar het zuiden van Yunnan te gaan. Xishuangbanna (西双版纳) is de meest zuidelijke en minst Chinese prefectuur van Yunnan. Het ligt op de grens met Laos en Myanmar en hemelsbreed niet ver van Thailand. De Dai vormen de grootste etnische groep, een aan de Thai uit Thailand verwant volk dat al eeuwen in deze regio woont. Denk wat de natuur betreft aan tropisch regenwoud, veel exotische vruchten en een heet en vochtig klimaat.

Ook de buitenlandse toeristen in Xishuangbanna zijn niet veel anders dan die in de rest van Zuid-Oost Azië. Je zult er veel jonge, op scooters de omgeving verkennende backpackers tegenkomen. Een populaire bestemming is de hoofdstad Jinghong (景洪), waar je schitterende boeddhistische tempels kunt bewonderen die zo in Thailand hadden kunnen staan. Mengla (勐腊) is kleiner en ligt niet ver van de grens met Laos. Het is vooral een goede plaats om het tropische regenwoud en kleine bergdorpjes te ontdekken.

Oude steden en rijstterrassen in Honghe

Yunnan is groot en het gaat te ver om op deze pagina alle bestemmingen te bespreken, maar een laatste aanrader die we hebben is Honghe (红河). Deze prefectuur ligt in het zuidoosten, direct aan de grens met Vietnam. Het is een minder ontwikkeld en ook minder verkend deel van de provincie, maar af en toe kom je bijzonder mooie plekken tegen. Een hiervan is Lin’an (临安), een oude stad met bruggen, poorten, tempels en huizen uit de tijd van het oude keizerrijk. Het is niet zoals in veel andere plaatsen in China in perfecte staat gerestaureerd, maar dat maakt het er wat ons betreft alleen maar mooier op.

Slechts enkele uren van Lin’an liggen de rijstterrassen van de Hani, een lokale minderheid die leeft aan weerszijden van de Vietnamese grens. Op de hellingen van de bergen liggen hier honderden kleine terrassen waar rijst verbouwd wordt. Vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, wanneer de warme zon in het water reflecteert, is het uitzicht fenomenaal. De meeste rijstterrassen liggen rond de dorpjes enkele kilometers ten zuiden van Yuanyang (元阳).

Bereikbaarheid en vervoer

Yunnan is het beste te bereiken door naar Kunming (KMG) te vliegen. De stad beschikt over een groot vliegveld, dat overal vanuit China en vanuit veel andere Aziatische steden te bereiken is. Eenmaal aangekomen op het vliegveld, neem je dan eenvoudig de metro naar het centrum van Kunming. Een tweede optie is vanuit andere steden in China de trein te nemen. Met de hogesnelheidstrein is het vanaf Shanghai 12 uur, vanaf Chengdu 5 uur en vanaf Nanning 4 uur.

Binnen Yunnan zijn veel plaatsen ook goed met de trein te bereiken. Van Kunming naar Dali is het 2 uur reizen, naar Lijiang nog eens 2,5 uur. Ook naar Lin’an is het met 1,5 uur in de trein niet ver. Naar Xishuangbanna gaat er echter alleen een bus die er 8 uur over doet. Beter neem je het vliegtuig naar Jinghong (JHG). Dali (DLU) en Lijiang (LJG) beschikken ook elk over hun eigen vliegveld, handig voor als je Kunming wilt overslaan en rechtstreeks naar deze steden wilt vliegen.

Yunnan bezoeken tijdens een rondreis door China?

Bezoek je Yunnan liever tijdens een georganiseerde rondreis door China? Dat kan via een van de onderstaande reisorganisaties. Tijdens een georganiseerde rondreis door China weet je zeker dat je mooiste steden en bezienswaardigheden zal bezoeken

Deel dit artikel :

Steden in China
Booking.com

Hotels Yunnan