Visumvrij in China

Home - Visumvrij in China
Visumvrij in China2018-09-18T11:14:44+00:00

Ga je naar China als toerist, om te werken of om te studeren? Dan heb je meestal een visum nodig dat je van tevoren moet aanvragen. Je leest er meer over op onze visumpagina. Toch zijn er een aantal situaties waarin je juist geen visum hoeft te regelen of in aanmerking komt voor een visum bij aankomst. Hoe het zit voor Nederlandse en Belgische paspoorten vertellen we je hieronder.

 Geen visum nodig op doorreis

De meest voorkomende situatie waarin je geen visum hoeft te regelen is wanneer je op doorreis bent naar een derde land. Je mag dan één tussenstop van één tot enkele dagen maken in China. Goed om te weten is dat dit ook geldt wanneer je doorreist naar Hong Kong of Macau. Een reis van Nederland naar Beijing en vervolgens door naar Hong Kong kan dus zonder visum. De maximale duur van het visumvrij verblijf hangt af van stad waar je tussenstop is. We zetten ze even voor je op een rij:

  • 6 dagen (144 uur)Beijing, Shanghai, Hangzhou en Nanjing
  • 3 dagen (72 uur): Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Guilin, Harbin, Kunming, Shenyang, Tianjin, Wuhan, Xiamen en Xi’an
  • 1 dag (24 uur): alle overige steden met een internationaal vliegveld

Land je in Shanghai, Hangzhou of Nanjing, dan mag je vanaf elk van deze luchthavens vrij reizen in Shanghai en de provincies Zhejiang en Jiangsu. In het geval van Changsha, Guangzhou en Xiamen mag je ook Hunan, Guangdong en Fujian verkennen. Dit zijn de provincies waar deze steden in liggen. Land je op een van de andere luchthavens, dan mag je de stad niet verlaten. Wel is het zo dat de officiële stadsgrenzen vaak tientallen kilometers buiten de eigenlijke stad eindigen. Hierdoor is een bezoek aan de Chinese Muur vanaf Beijing bijvoorbeeld geen probleem.

Voor dit visumvrij verblijf krijg je een speciale stempel in je paspoort. Op de grotere luchthavens zoals die van Beijing en Shanghai is er bij de douane een aparte Visa-Free Transit-balie. Op de kleinere vliegvelden wordt je doorverwezen worden naar een balie of kantoor nadat je uitlegt dat je op doorreis bent en niet langer dan 72 uur in China blijft. Aan dit visumvrij verblijf zijn verder geen kosten verbonden, maar wel moet je een ticket laten zien van je doorgaande vlucht. Print deze voor vertrek dus even uit.

Visum bij aankomst in Shenzhen en Zhuhai

Een andere situatie waarbij je van tevoren geen visum hoeft te regelen is als je vanuit Hong Kong of Macau de grens oversteekt naar Shenzhen of Zhuhai. Dit zijn de meteen aangrenzende Chinese steden. Je kunt in dat geval bij het grenskantoor voor 168 yuan een speciaal visum krijgen. Het is geldig voor 5 dagen in het geval van Shenzhen en 3 dagen in het geval van Zhuhai.

Let er op dat dit visum bij aankomst enkel verkrijgbaar is wanneer je over land de grens oversteekt en niet bij aankomst op het vliegveld. Ze zijn dus vooral handig voor hen die in Hong Kong of Macau verblijven en even enkele dagen in China willen kijken. Ook met dit visum mag je Shenzhen en Zhuhai niet verlaten. Wil je dat wel of wil je langer blijven, dan zul je een regulier toeristenvisum moeten regelen. Voor Hong Kong en Macau heb je met een Nederlands of Belgisch paspoort overigens geen visum nodig.

Toch een Visum nodig?

ben je er na het lezen van de informatie op deze pagina achtergekomen dat je een toch een visum moet aanvragen dan kun je er voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van e-visums.nl. Via dit bureau kun je eenvoudig online een, digitaal, visum aan vragen. Dit E-visum is 21 dagen geldig en kan alleen gebruikt worden als je met 2 personen China binnenkomt en verlaat.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Dit betekend dat wij een commissie ontvangen als u een product aanschaft waarnaar wij verwijzen. Wij bevelen alleen producten aan waar we zelf achter staan.

[bdotcom_bm bannerid="18714"]