WeChat

Woman hands using smartphone

Voor westerlingen die naar China reizen is het even wennen: Facebook en Whatsapp zijn in China geblokkeerd als je geen gebruikt wilt of kunt maken van een VPN. Wil je op dat moment toch graag foto’s delen en (dagelijks) in contact staan met het thuisfront of vrienden in China? Dan is een alternatief wel handig. De beste optie: WeChat.

WeChat: app met eindeloos veel mogelijkheden

Met zo’n 800 miljoen gebruikers doet WeChat zeker niet onder voor Facebook en Whatsapp. Onder Chinezen is dit dé app om mee te chatten en foto’s te delen. Maar je kunt er nog veel meer handigs mee. Sterker nog, WeChat loopt qua functies flink voor op Facebook, Twitter en Whatsapp en daar kun je tijdens je verblijf in China zeker je voordeel mee doen.

De perfecte vervanger van Whatsapp

Eén van de hoofdfuncties van WeChat is het ‘chatten’. In privégesprekken of groepsgesprekken kun je met vrienden, familie of collega’s bijkletsen en overleggen. Ook foto’s, video’s en interessante linkjes stuur je via de chat. Terwijl je door China reist kun je berichten sturen naar reisgenoten, naar locals die je gesproken hebt of je kunt chatten met je vrienden thuis. Al moeten die laatsten daarvoor wel eerst even de app installeren natuurlijk!

Wat houdt je vrienden bezig?

Wie iets leuks wil delen met ‘de rest van de wereld’ zet het in zijn WeChat tijdlijn. Ben je benieuwd wat je vrienden vandaag hebben uitgespookt? Dan kun je door de foto’s en berichten heen scrollen, zoals je in Nederland ook op Facebook zou doen. Natuurlijk kun jij op die manier ook je mooiste foto’s van die dag delen met je contacten op WeChat.

Je regelt ’t via WeChat

Een taxi bestellen, een vliegticket boeken, een restaurant zoeken, online aankopen doen… WeChat heeft er een knop voor en dat maakt reizen door China zoveel makkelijker! Dat ene leuke barretje waar die reiziger in het hostel het over had? Je vindt ‘m zeker weten via WeChat. En via diezelfde app bestel je ook gelijk de taxi die je er naar toe brengt. Goed geregeld!

Een mix van online en offline

Dat WeChat volledig is geïntegreerd in het leven van de Chinezen zie je in China overal om je heen. Met ‘offline’ QR-codes start je met één klik een actie in de app. Zo kun je een bestelling plaatsen of bijvoorbeeld gemakkelijk de rekening van het restaurant of de bioscoopkaartjes voor de film van vanavond betalen via WeChat.

Betalen met WeChat (ook zonder Chinese bankrekening)

Dat je op veel plaatsen in China met WeChat kunt betalen is natuurlijk enorm handig. Ga je tijdens je reis door China voor maximaal gebruik van WeChat, dan wil je deze functie zeker gebruiken. Op dit moment kunnen buitenlandse creditcards wel aan WeChat worden gekoppeld, maar helaas is het nog niet mogelijk het tegoed in je wallet daarmee op te waarderen.

Wil je als toerist zonder Chinese bankrekening gebruik maken van WeChat pay, dan zul je iets meer moeite moeten doen. Bemiddelaars als VPayFast helpen je om je WeChat wallet te vullen, maar hiervoor betaal je wel bemiddelingskosten. Ben je al in China? Dan kun je de hulp inschakelen van een Chinese vriend of een willekeurige voorbijganger met een smartphone. Je ruilt dan cash RMB voor een overschrijving van tegoed naar jouw WeChat wallet. Met dat tegoed kun je vervolgens (bijna) overal gemakkelijk betalen.

Een aanrader voor reizigers

Al die functies van WeChat klinken goed, maar werkt het ook voor toeristen? Het moederbedrijf achter de app, Tencent, werkt er hard aan om wereldwijd voet aan de grond te krijgen. Op dit moment zijn gebruikers buiten China veelal nog wel Chinezen. Maar de app is in veel verschillende talen (o.a. Engels) te installeren. Voor toeristen is dat perfect. Tenzij je een stevige cursus Chinees hebt gedaan, kan de taalbarrière tijdens je reis regelmatig een flinke belemmering zijn. Dan is het fijn dat je belangrijke zaken kunt regelen via een app, zonder spraakverwarring of gebarentaal. Wil je tijdens je reis door China een beetje integreren en veel zelf regelen? Dan is WeChat echt onmisbaar.

Deel dit artikel :