Een bankrekening openen in China

Mao Zedong portrait on beige China 1 yuan 1999 Banknote in good condition

Jolanda woont samen met haar man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China. In deze blog schrijft zij over hun leven in China

Opstarten in een land waarvan je de taal niet spreekt en niet kunt lezen, doe je met geduld. Neem nu bijvoorbeeld het openen van een bankrekening. Zeer handig, want ondanks dat je overal ter wereld moet kunnen pinnen met je pinpas, was er om onduidelijke redenen haast geen mogelijkheid voor buitenlanders in China om geld op te nemen.

Wij liepen naar de bank, trokken een nummer, en gingen geduldig zitten wachten. Eenmaal aan de beurt, werden we wel door drie mensen geholpen: 1 iemand vulde onze (Chinese) formulieren in, een ander wilde een verklaring van de politie dat wij hier wonen, het visitekaartje van het werk, onze paspoorten en  telefoonnummers hebben en voerde de gegevens in en nummer 3 checkte alles. Na ongeveer een uur was rekening nummer 1 geopend, en begon het opnieuw, omdat je geen bankrekening op twee namen kunt openen, en een gezin met slechts één bankpas is niet operationeel.

Ondertussen ging een van ons alvast internetbankieren openen, ja echt; dat is een procedure die los staat van het openen van een rekening. Ook hierbij geassisteerd door bankmedewerkers; zeer vriendelijk allemaal, dat moet ik er eerlijk bij zeggen. Je hoefde alleen af en toe een code of een antwoord te geven en zij deden de rest. Na afloop vertelden ze dat ze 500rmb gestort en er weer afgehaald hadden om het internetbankieren te activeren. Na twee uur stonden we weer buiten, met twee passen, zonder naam, wel met nummer. Ergens in de papieren konden we vast wel terug vinden van wie welke was.

Na twee uur stonden we weer buiten, met twee passen, zonder naam, wel met nummer. Ergens in de papieren konden we vast wel terug vinden van wie welke was.

En dan begint het eigenlijk pas. Hoe krijg je geld op je rekening? Eerst geprobeerd om het over te maken vanaf een Nederlandse bankrekening. 25€ armer en nog steeds zonder geld was het gevolg. Wat is de reden: de opgegeven naam, die bij de Nederlandse banken niet gecontroleerd wordt, is in China wel belangrijk. Hij was niet exact gelijk aan de ten naamstelling van de rekening. Het verschil: als je meer dan één voornaam hebt, moet je die ook bij het overschrijven allemaal er bij zetten. Anders werkt het niet.

Dat werkt dus niet……Dan maar wachten tot er salaris komt.

Internetbankieren is een verhaal apart. We kunnen inloggen op twee manieren. De eerste is met bankpas en pincode, de tweede met gebruikersnaam en wachtwoord. In het eerste geval kun je wel je saldo checken, maar geen geld overmaken. Het is wel de manier die altijd werkt. De tweede manier geeft meer mogelijkheden, echter krijgen we daar vaak te zien dat onze gebruikersnaam onbekend of fout is. De reden daarvan is onbekend.

Gelukkig werkt onze Nederlandse bankpas meestal wel en wordt her en der ook de creditcard geaccepteerd. Altijd zorgen dat je iets contant geld in huis hebt dus.

China, Mongolia, India, Pakistan and Iran on the globe map.

Kennis maken met China

Sinds kort woon ik, samen met man en twee dochters (3,5 en bijna 2) in Xiamen, China, omdat mijn man hier is gaan werken. We wonen

Yu Xiang Qie Zi

yú xiāng qiézi), letterlijk vertaald als “visgeurige  aubergine,” is een populair vegetarisch Chinees-gerecht met als hoofdingrediënt aubergine. Ondanks de naam bevat het gerecht zelf geen