Chinees nieuwjaar in Shanghai

Chinese new year lanterns in china town.

China kent vele belangrijke feestdagen en tradities, maar het Chinese nieuwjaar is wel een van de belangrijkste. En dat is goed te merken in Shanghai. Al weken liggen de winkels vol met versiering van draken, lampionnen, rode enveloppen en bovenal: van varkens. Sinds december deden deze beesten langzamerhand hun intrede in de stad, nu zie je ze op elke plek waar je komt. Posters en slingers door de straten, beeldjes op elk tafeltje in een restaurant en je vindt ze zelfs als hangers aan de binnenspiegel van je Didi taxi. Het is duidelijk: vanaf 5 februari begint het nieuwe jaar van het varken.

Rond deze tijd van het jaar stroomt Shanghai doorgaans leeg. Mensen trekken terug naar hun geboorteplaats om met familie te zijn. Desondanks wordt Shanghai gezien als een van de leukste steden om het Chinese nieuwjaar door te brengen. Dit voornamelijk door de vele activiteiten die in de stad plaatsvinden.

Het begint ieder jaar met een grote vuurwerkshow op de Bund. Vanaf dit moment begint het nieuwe jaar en worden met het vuurwerk de kwade geesten en demonen uit de stad verjaagd. Het vieren van het nieuwe jaar kent vele tradities en stopt niet om 12 uur ’s nachts nadat je iedereen een gelukkig nieuwjaar hebt gewenst, vanaf dit moment begint het lente festival pas.

De draken en leeuwen dansen vormen tijdens het Chinese nieuwjaar een van de oudste Chinese tradities. Ze zijn, net als het vuurwerk, oorspronkelijk bedoeld om kwade geesten te verdrijven. Maar, tegenwoordig is de dans zelfs een nationale sport. In Shanghai vinden optredens en parades plaats waarin mensen met elkaar een leeuw of een draak vormen en een dans opvoeren.

Het lente festival wordt afgesloten met het oplaten van lantaarns. In Shanghai vindt dit groots plaats en worden vanuit Yuyan garden honderden lampionnen opgelaten. Tijdens het oplaten van de lantaarn laat je het verleden los en ben je klaar om opnieuw te beginnen in het nieuwe jaar. Gedurende deze nacht is iedereen op straat en ben je samen met je geliefde. Het wordt daarom ook wel gezien als de Chinese Valentijnsdag.

Zelf ben ik helaas niet in Shanghai met het nieuwe jaar. In februari is mijn universiteit gesloten en ga ik voor een paar weken terug naar huis. Op 5 februari ben ik samen met mijn familie en vrienden om het Chinees nieuwjaar (samen met mijn eigen kerst, oud en nieuw Valentijnsdag en verjaardag) te vieren!

Ik wens iedereen een 猪年快乐(zhūnián kuàilè/happy new year of the pig) !


Julia woont  in Shanghai. Voor bezoekchina beschrijft en fotografeert zij het leven in China
shanghai yuyuan garden and pudong skyline

De 10 grootste steden van China

Hong Kong Hong Kong is een bruisende en dynamische stad die bekend staat om zijn indrukwekkende skyline, levendige cultuur en uitstekende keuken. De stad biedt