Olympische Winterspelen 2022

In 2022 is het de eer aan Beijing om de Olympische Winterspelen te organiseren. Hierdoor is de Chinese hoofdstad de eerste stad in de geschiedenis om zowel de Zomer- als Winterspelen te mogen houden. Veel locaties van de Zomerspelen van 2008 worden opnieuw gebruikt, maar er zijn er ook een aantal nieuwe. In dit artikel vertellen we je wat je van de Winterspelen in 2022 kunt verwachten!

De Winterspelen van 2022 in het kort

Hoewel de Winterspelen historisch altijd kleiner uitvallen dan de Zomerspelen, staan er voor 2022 toch maar liefst 109 evenementen op de kalender. Dit zijn er meer dan ooit tevoren. Nieuwe sporten zijn er overigens niet. De uitbreiding komt vooral in de vorm van gemengde evenementen waaraan teams van zowel vrouwen als mannen deelnemen.

De Spelen worden gehouden van 4 tot en met 20 februari. Dit is rond dezelfde tijd als het Chinese Nieuwjaar, dat in 2022 van 1 tot en met 15 februari valt. Hoewel de evenementen dus net na de eigenlijke Nieuwjaarsdag beginnen, vindt het Lantaarnfeest wel tijdens de Spelen plaats. Op deze laatste dag van het Chinese Nieuwjaar verlichten de Chinezen hun huizen met grote rode lantaarns. Na zonsondergang ziet dit er schitterend uit. China zal ongetwijfeld haar best doen hier tijdens de uitzendingen aandacht aan te besteden.

De Winterspelen worden voornamelijk in Beijing zelf gehouden, maar voor enkele evenementen wordt uitgeweken naar de bergen bij Yanqing en Zhangjiakou. Beide plaatsen liggen ten noordwesten van de Chinese hoofdstad. We zetten alle locaties hieronder voor je op een rij.

birds-nest beijing

Locaties in Beijing

Voor de Olympische Spelen van 2008 had Beijing een Olympisch Park (北京奥林匹克公园) uit de grond gestampt en dit bestaat nog steeds. In 2022 wordt het opnieuw gebruikt. Je vindt er een zeer brede boulevard met aan weerszijden de enorme gebouwen waar de evenementen gehouden worden. Aan het noordelijke uiteinde ligt een bijzonder fraai park. We gebruiken hieronder de Engelse namen, aangezien deze door China zelf en ook in de Nederlandse media gebruikt worden.

 • Verreweg het bekendste gebouw is het Bird’s Nest oftewel het National Stadium (国家体育场). Dit ’s avonds prachtig verlichte stadion lijkt inderdaad op een vogelnest, wat ook de bedoeling was van de architecten. Net als 14 jaar geleden, vinden hier de openings- en sluitingsceremonies plaats.
 • Tegenover het Bird’s Nest vind je het National Aquatics Center (国家游泳中心), bijgenaamd de Water Cube vanwege het vierkante ontwerp en de blauwe kleuren. Voor de Winterspelen is het interieur opnieuw vormgegeven en is de bijnaam aangepast naar Ice Cube, dus met het idee dat het water bevroren is. Onder meer curlingwedstrijden worden hier gehouden.
 • In het National Indoor Stadium (国家体育馆), iets verderop langs de boulevard, kun je tijdens de Olympische Winterspelen ijshockey bekijken. De bijnaam van het gebouw is Fan. Met een beetje fantasie, of na flink wat Chinees bier, zou je er een traditionele Chinese waaier in moeten herkennen.
 • Volledig nieuw is de National Speed Skating Oval (国家速滑馆). Dit schitterende gebouw, dat er alleen al dankzij de glazen façade snel uitziet, is de locatie voor de meeste schaatsevenementen. Vanuit Nederland zullen we vooral de binnenkant veel op televisie zien bij het winnen van (hopelijk) veel medailles. De bijnaam van het gebouw is Ice Ribbon en de inspiratie voor het ontwerp kwam van de Tempel van de Hemel.

Bovenstaande locaties liggen allemaal binnen het Olympisch Park. Je kunt ze eenvoudig bereiken via lijn 8 van de metro van Beijing. Verspreid door de stad, zijn er ook nog de volgende drie andere locaties.

 • Het Capital Indoor Stadium (首都体育馆), een al wat ouder gebouw, ligt naast de dierentuin van Beijing. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor de diplomatisch belangrijke tafeltenniswedstrijden tussen China en de Verenigde Staten. Voor de Olympische Winterspelen van 2022 staat hier kunstschaatsen op het programma. De locatie is bereikbaar via metrolijnen 4, 9 en 16.
 • In het Wukesong Sports Centre (五棵松体育馆), oorspronkelijk gebouwd voor de Zomerspelen van 2008, worden ook een aantal ijshockeywedstrijden gehouden. Sinds de vorige Spelen is het in gebruik geweest als concerthal en als winkelcentrum, maar voor de Winterspelen is het tijdelijk opnieuw ingericht. Het ligt iets buiten het centrum van Beijing langs lijn 1 van de metro.
 • Misschien als locatie interessanter is de Big Air Shougang (首钢滑雪大跳台), aan de westelijke rand van de stad. Dit is een zeer grote skipiste die gebouwd is op het terrein van een oude staalfabriek. Meteen naast de piste staan nog enkele koeltorens, wat er tijdens de uitzendingen bijzonder uit zal zien. De piste wordt gebruikt voor snowboarden en freestyle skiën. Je bereikt de locatie via de nieuw aangelegde metrolijn 11.

Locaties in Yanqing

Niet alle sporten van de Olympische Winterspelen zijn geschikt om in Beijing te houden. Hoewel de winters in de Chinese hoofdstad flink kouder zijn dan in Nederland, zijn warmere dagen geen uitzondering. Een aantal evenementen, namelijk rodelen, bobsleeën en alpineskiën, wordt daarom gehouden in de bergen net ten noorden van Yanqing (延庆). Dit is een kleine plaats die nog binnen de stadsprovincie van Beijing valt, maar hemelsbreed ongeveer 90 kilometer bij het Plein van de Hemelse Vrede vandaan ligt.

bird's-eye view of mountains

De twee eigenlijke locaties zijn het National Sliding Centre (国家雪车雪橇中心) en het National Alpine Skiing Centre (国家高山滑雪中心). Ze liggen rondom de 2199 meter hoge bergpiek Xiaohaituo (心依托). Het is de bedoeling dat de bobsleebaan en de zeven hier aangelegde pistes ook na de Olympische Spelen in gebruik blijven. Je bereikt Yanqing met een nieuwe, voor de Spelen aangelegde hogesnelheidstrein tussen Beijing in Zhangjiakou die ook in Yanqing stopt.

Misschien nog leuk om te vertellen is dat enkele van de mooiste delen van de Chinese Muur ook in de bergen rond Yanqing liggen. Het zou een gemiste kans zijn dit tijdens de Spelen niet op televisie in beeld te brengen. Badaling, een sectie van de muur die ook op onze website al eens aan bod is gekomen, ligt meteen aan de andere kant van de vallei.

Locaties in Zhangjiakou

Stap je in de zojuist genoemde hogesnelheidstrein niet uit in Yanqing, dan ga je met 350 kilometer per uur verder naar Zhangjiakou (张家口). Dit is een stad in de provincie Hebei, 220 kilometer ten noordwesten van Beijing. De evenementen worden echter opnieuw niet in de stad zelf gehouden, maar rondom het het dorp Taizicheng (太子城) dat dieper de bergen in ligt. Er is hier een eigen, speciaal voor de Spelen gebouwd treinstation.

Cross-Country

Taizicheng ligt op 1600 meter hoogte en sommige van de pieken rondom het dorp zijn hoger dan 2000 meter. Natuurlijke sneeuw is door het droge klimaat helaas niet gegarandeerd, maar door de hoge ligging is het koud genoeg dat de sneeuw uit sneeuwkanonnen niet zal smelten. De evenementen van de Olympische Spelen worden op de volgende vier locaties rondom het dorp gehouden:

 • Het Genting Snow Park (云顶滑雪公园).
 • Het National Biathlon Centre (国家冬季两项中心).
 • Het National Cross-Country Centre (国家越野滑雪中心).
 • Het National Ski Jumping Centre (国家跳台滑雪中心).

In tegenstelling tot in Yanqing, bestond op deze locatie in Zhangjiakou voor de Winterspelen al een relatief populair wintersportoord. Relatief, omdat wintersport in China nog erg in opkomst is en veel minder beoefend wordt dan in Europa of in nabije landen zoals Japan. Met het binnenhalen van de Olympische Winterspelen, hoopt China hier overigens verandering in te brengen.

Voor de Spelen zijn de faciliteiten in Taizicheng flink opgewaardeerd en zijn er officieel klinkende namen beginnend met National en eindigend met Centreuitgedeeld. Zoals deze namen al doen vermoeden, worden de hier biatlon-, langlauf- en schansspringwedstrijden gehouden. In het Genting Snow Park staan opnieuw evenementen voor atleten op snowboards op het programma.

Winterspelen

Praktische informatie